Pirkanmaan ikimetsäksi Kaukametsä Vilppulasta

Luonnonperintösäätiö osti äskettäin noin 18 hehtaarin suuruisen metsän Mänttä-Vilppulan Kolhosta, Pirkanmaan pohjoisrajan tuntumasta. Vuonna 2014 aloitettiin kampanja Pirkanmaan lintutieteellisen yhdistyksen kanssa varojen keräämiseksi ja maakunnallisen ikimetsän löytämiseksi. Yhteistyö tuotti hienon tuloksen kesällä 2016, kun säätiöön otti yhteyttä Länsi-Suomen metsätilojen välittäjä Miika Bucktman. Hän suositteli syrjäisellä seudulla sijaitsevaa, pitkään hakkaamattomana humissutta metsää säätiölle. Metsä osoittautui erinomaiseksi ja ihme kyllä säätiö onnistui voittamaan tarjouskilpailun suhteellisen helposti.

Kaukametsäksi nimetty metsä rajoittuu itärajaltaan Karhusuohon, ja siellä tiedetään karhun talvehtineen. Metsässä vallitsee säätiön puheenjohtaja Pentti Linkolan sanoin ”aarniomainen tunnelma”. Loistavanvihreä sammal kattaa maaperää, josta nousevat mahtavat kuusijätit ja niiden lomassa havisevat monimuotoiset lehtipuut, haavat ja koivut. Lahopuun ja siitä riippuvaisten kääpien määrä alueella on huomattava, varsinkin kuusikkoisissa osissa. Eteläpuolen mäellä kasvaa upeita, monisatavuotiaita kilpikaarnamäntyjä. Aivan koko alue ei ole yhtä luonnontilainen, pohjoisrajan tuntumassa on nuorempaa, istutettua metsää pieni kuvio, mutta se on onnellisen hoitamaton ja vanhan metsän kyljessä hyvin palautumiskelpoinen.

Kokonaisuutena Kaukametsä on harvinaislaatuinen, omaan rauhaansa unohdettu ja vapaana kasvanut salomaa, jonka juuret sananmukaisesti ulottuvat satojen vuosien taakse – aikaan, jolloin Suomen sydänmaat olivat suurelta osin vielä valloittamattomia.

Jaa somessa:

Uusimmat julkaisut

Kuva: Harri Hölttä

Uusi metsiensuojelualue Nurmijärvelle

Luonnonperintösäätiö on ostanut luonnonsuojelullisesti arvokkaan metsäalueen Uudeltamaalta, Nurmijärven Parkkimäestä. Kunnan keskustan läheisyydessä olevan metsäalueen pinta-ala on 5,6 hehtaaria.
Lue lisää
Kuusenkynsikääpä Itäkankaan suojelualueella. Kuva: Ari-Pekka Auvinen

Luonnonperintösäätiö käynnistää Kääpämetsäkeräyksen

Luonnonperintösäätiö avaa keräyskampanjan, jonka tarkoituksena on etsiä, ostaa ja suojella Kääpämetsä. Säätiö etsii mahdollisimman kääpärikasta vanhaa metsää suojeluun erityisesti eteläisestä Suomesta. Kampanjan vauhdittamiseksi säätiö myy vuodelle 2023 Kääpäkalenteria, jonka tuotto käytetään Kääpämetsän suojeluun.
Lue lisää

Liity uutiskirjeen tilaajaksi

Tilaamalla uutiskirjeen saat säätiön uutiset sekä tietoa ajankohtaisista kampanjoista ja tuoreimmista suojelualueistamme suoraan sähköpostiisi. Luonnonperintösäätiön uutiskirje julkaistaan noin neljä kertaa vuodessa.

Shopping Cart
Vieritä ylös