Noormarkkuun syntymässä uusi, laaja suojelualue

Luonnonperintösäätiö osti äskettäin Noormarkun Lassilasta metsä- ja suoalueen, joka kiertää hevosenkengän muotoisena kaunista, erämaista Vähä Särkijärveä. Keskiosa alueesta on rämettä, jota ympäröivät vanhat, monimuotoiset kangasmetsät korkeammilla kivennäismailla. Uuden alueen nimeksi tulee Keidas karttanimeä Vähäjärvenkeidas mukaillen.

Alueella vallinnut pitkä rauhan aika näkyy sen luonnonkauneudessa ja vahvassa palautumisessa kohti luonnontilaa. Yksikään tie tai sähkölinja ei ulotu tälle hiljaiselle kolkalle. Puusto on eri-ikäistä, komeaa ja monilajista; haapoja ja koivuja kasvaa kuusten ja mäntyjen joukossa, lahopuuta on syntynyt kiitettävästi. Suon vanhat ojat ovat jo sammaloituneet lähes umpeen eivätkä kuivata enää rämettä, mikä johtaa alkuperäisen vesitalouden palautumiseen ja lisää lahopuun määrää. Varhaiskeväisellä retkellä alueella kuultiin kuovin, metsäviklon, käpylintujen, metsätiaisten ja kurkien ääniä, ja suolla nähtiin hanhien jätöksiä.

Erityisen tärkeä on Keitaan kytkeytyneisyys: tämä säätiön ostama noin 52 hehtaarin metsätila liittyy suoraan eteläpuolellaan sijaitsevaan, ojittamattomaan ja ilmeisen koskemattomaan yli 350 hehtaarin Pitkäsuon alueeseen, joka on valtion hallussa ja kokonaisuudessaan tulossa suojeluun.

Yhteensä syntyy siis yli 400 hehtaarin yhtenäinen suojelualue, mikä eteläisessä Suomessa on merkittävä saavutus. Luonnonperintösäätiö on tehnyt yhteistyötä Varsinais-Suomen Ely-keskuksen kanssa Keitaan suojelemiseksi.

Luonnonperintösäätiöllä on tällä hetkellä Satakunnassa lähes 210 hehtaaria suojeltua pinta-alaa, eniten eteläisen ja keskisen Suomen maakunnista.

Keidas Karttapaikassa.

(Kuva: Anneli Jussila)

Jaa somessa:

Uusimmat julkaisut

Kuusenkynsikääpä Itäkankaan suojelualueella. Kuva: Ari-Pekka Auvinen

Luonnonperintösäätiö käynnistää Kääpämetsäkeräyksen

Luonnonperintösäätiö avaa keräyskampanjan, jonka tarkoituksena on etsiä, ostaa ja suojella Kääpämetsä. Säätiö etsii mahdollisimman kääpärikasta vanhaa metsää suojeluun erityisesti eteläisestä Suomesta. Kampanjan vauhdittamiseksi säätiö myy vuodelle 2023 Kääpäkalenteria, jonka tuotto käytetään Kääpämetsän suojeluun. Kääpämetsäkampanjalla Luonnonperintösäätiö tahtoo muistuttaa, että käävillä on merkittävä rooli monimuotoisuuden ylläpitämisessä ja metsien luonnollisessa uusiutumisessa. Suomen metsissä voi tavata yli kaksisataa eri…
Lue lisää
Blue Forest

Blue Forest suojeluun Lopella

Luonnonperintösäätiö osti Vantaan kaupungilta poikkeuksellisen upean metsäalueen 340 000 euron hintaan. Luonnonperintösäätiön omistuksessa metsä rauhoitetaan ja suojeltuna se saa nimen Blue Forest.
Lue lisää

Liity uutiskirjeen tilaajaksi

Tilaamalla uutiskirjeen saat säätiön uutiset sekä tietoa ajankohtaisista kampanjoista ja tuoreimmista suojelualueistamme suoraan sähköpostiisi. Luonnonperintösäätiön uutiskirje julkaistaan noin neljä kertaa vuodessa.

Shopping Cart
Vieritä ylös