Hollolan Luhtarannasta suojelualue

Luonnonperintösäätiö osti huhtikuun lopulla 7,5 hehtaarin alueen Hollolan Nokkolan kylästä, Lahden eteläpuolelta, Porvoonjoen/Luhdanjoen itärannalta. Kauppa solmittiin välittäjän kautta ja alueesta käytiin tarjouskilpailu, jossa säätiö onnistui tekemään voittavan tarjouksen. Uusi suojelualue koostuu kahdesta toisiinsa liittyvästä pikkutilasta ja se nimetään Luhtarannaksi.

Alue käsittää alavaa rantaluhtaa, joka keväällä on tulvan peitossa ja kasvaa lähinnä pajua, leppää ja muita lehtipuita. Myöhemmin kesällä tulva-alueesta kuroutuu joesta erilleen jääviä lampia. Luhtarantaan kuuluu myös korkeammalla sijaitsevaa rinnemaan metsää, josta runsas hehtaari on iäkästä kuusimetsää, joukossa suuria haapoja. Myös pieni puronotko sisältyy Luhtarannan ylempiin osiin.

Kaiken kaikkiaan Luhtarannan rinnemaat ovat reheväpohjaisia, jopa lehtomaisia – alueella esiintyy muun muassa näsiää, ja lisäksi raita, tuomi, pihlaja, koivu ja haapa kasvavat pajujen kanssa sulassa sovussa, ylempänä myös kuuset. Vaikka alue ei ole kokonaisuudessaan luonnontilaista – siellä on aikoinaan paikoin liikuteltu maa-aineksia ja hakattu puustoa – se on nopeasti eheytyvää ja lintujen suosimaa maastoa, jonka merkitystä nostaa pitkä ja vedenkorkeudeltaan vaihteleva rantaviiva.

Luhtaranta on Luonnonperintösäätiön 53. suojelualue ja 12. Hämeessä.

Jaa somessa:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram

Uusimmat julkaisut

Pyysmäki Suojelualue Luonnonperintösäätiö Mikko Hovila

Pyysmäen metsä suojeluun Somerolla

Luonnonperintösäätiö osti komean metsän Somerolta Varsinais-Suomesta. Noin kahdeksan hehtaarin metsässä kohoaa kookkaita mäntyjä, vanhoja jykeviä rauduskoivuja sekä järeitä haapoja.
Lue lisää
Shopping Cart
Vieritä ylös