Paavi Franciscukselle lahjaksi Luonnonperintösäätiön suojelumetsää

Helsingin hiippakunnan piispa Irja Askola lahjoitti Vatikaanin vierailullaan 18.1.2016 paavi Franciscukselle kymmenen aarin (1000 m2) palan Tomteskogin ikimetsää Porvoossa.

Hiippakunnan alueella sijaitseva Tomteskog on yksi Luonnonperintösäätiön 50 luonnonsuojelualueesta. Huhtikuussa 2013 Ärligin perikunnalta ostettu viiden hehtaarin metsä on vanhaa, enimmäkseen yli satavuotiasta havumetsää. Alueen länsilaidalla on iäkkäitä hieskoivuja kantava kosteikko, ja alueen lounaiskolkassa kohoaa kallioinen mäki kilpikaarnamäntyineen.

Metsä on tiheää ja hämärää, sen tunnelma aarniomainen: maapuita lojuu eri puolilla aluetta ja konkeloituneet kelot natisevat tuulen osuessa puiden latvoihin. Tomteskogin metsässä on havaintoja lapinpöllöstä ja pohjantikasta, ja sieltä tunnetaan useiden pöllöjen, mehiläishaukan ja kanahaukan pesintä.

Luonnonperintösäätiön perusti kalastaja-kirjailija Pentti Linkolan vuonna 1995. Säätiö ostaa arvokkaita luonnonalueita, etupäässä metsiä, ja suojelee ne pysyvästi luonnonsuojelulailla. Aarniomaista metsää ja luonnontilaista suota sisältäviä suojelualueita on jo 50 eri puolilla Suomea.

Säätiö toimii pitkälti yksityisten lahjoitusten varassa. Pala ikimetsää on suosittu lahjoitusmuoto, jolla jo ostettuihin ja suojeltuihin alueisiin sidottuja varoja ikään kuin vapautetaan uusien alueiden ostoon. Alueen omistus säilyy luonnollisesti säätiöllä, mutta lahjoitettujen palojen karttumista seurataan alueittain. Enimmillään palat kattavat jo yli puolet suojelualueesta.

Luovuttaessaan lahjaa paavi Franciscukselle piispa Askola lausui: "Sen lisäksi, että teillä on paikka suomalaisten sydämissä, teillä on nyt myös konkreettinen paikka Suomessa.” Luonnonperintösäätiön toiminnanjohtaja Anneli Jussila kertoo, että paaville lahjoitettu metsäkappale merkitään Tomteskogin karttaan ja kevään mittaan myös suojelualueelle hankittavaan kylttiin.

Kuva: Anneli Jussila.

Lisätietoja:
Toiminnanjohtaja Anneli Jussila, Luonnonperintösäätiö, p. 040 586 3950, info@luonnonperintosaatio.fi

Painokelpoisia kuvia ladattavissa osoitteessa: http://luonnonperintosaatio.fi/tiedotteet/media/pressikuvat

Luonnonperintösäätiö (per. 1995) suojelee suomalaista luontoa, etupäässä metsiä. Säätiö saa varansa yksityisistä lahjoituksista. Luonnonperintösäätiöllä on 50 suojelualuetta eri puolilla Suomea, yhteensä lähes tuhat hehtaaria. www.luonnonperintosaatio.fi


Ikimetsän ystävät ry. (per. 2005) tukee Luonnonperintösäätiön työtä muun muassa tiedottamalla ja neuvomalla metsiensuojelussa sekä järjestämällä hoitotalkoita ja retkiä Luonnonperintösäätiön suojelualueille. www.ikimetsanystavat.fi

Mediatiedotteet