Keijunmetsä, Hämeenlinna Renko

KARTTA: Keijunmetsä kansalaisen karttapaikalla

Keijunmetsä sijaitsee Rengon Vehmasen kylässä ja on säätiön ensimmäinen alue Hämeenlinnassa. Säätiö osti tämän 14 hehtaarin alueen vuonna 2011 kahden kaupan kautta. Ensimmäinen palsta, 7 hehtaarin kangasräme, ostettiin Metsähallitukselta. Saman vuoden lopulla saatiin ostaa rämeen itäpuolelta Veikko Kirkkolalta 7 hehtaaria Nummenrannan tilaan kuulunutta kaunista sekametsää.

Keijunmetsä-nimen saanut alue käsittää useita erilaisia luontotyyppejä. Alue sijaitsee Paloniitunjärven Haltianlahden eteläpuolella ja rajoittuu järven suojaamiseksi perustettuun noin 90 hehtaarin suojelualueeseen. Paloniitunjärvi on valtakunnallisesti arvokas lintuvesi ja siinä elää muun muassa EU:n direktiivilaji täplälampikorento.

Kangasrämeosuudella kasvaa vanhaa metsä, jossa esiintyy puuston kerroksisuutta ja jonkin verran lahopuuta. Puista vanhimmat ovat matalia, kilpikaarnaisia mäntyjä, mutta myös eri-ikäistä lehtipuuta on nousussa. Tämä Keijunsuon (karttanimenä Keljunsuo) osuus on Metsähallituksen hallussa jäänyt ehkä vuosikymmeniksi hoitotoimenpiteiden ulkopuolelle; siellä ei myöskään ole koskaan juuri hakattu - kannot puuttuvat alueelta lähes tyystin. Suuri osa alueelle kaivetuista ojista on madaltunut itsestään.

Metsäinen puoli Keijunmetsästä kasvaa monipuolista puustoa. Osa siitä on puhdasta kuusikkoa, mäellä kasvaa komeita mäntyjä ja rannan puoli on lehtipuuvaltainen. Alueen nimenä on Kirkkoloiden aikaan ollut Jyrkki ja sitä käytettiin 1960-luvulle asti metsälaitumena hevoselle ja hiehoille. Aluetta ympäröi tuolloin riukuaita, jota Veikko Kirkkola muistaa olleensa rakentamassa.

Keijunmetsän arvoa nostaa sen sijainti laajan Paloniitunjärven suojelualueen kupeessa ja hiljaisella alueella kaukana isoista teistä.

Kuva: Anneli Jussila.

Keijunmetsässä pyörittelee sirittäjä kolikkoa laulussaan - osta kolikolla pala Keijunmetsää!

Kuvagalleria