Aikalankangas Jämsästä lahjana suojeluun

Luonnonperintösäätiö on saanut lahjaksi viehättävän metsäalueen Jämsästä Lahnajärven koillisrannalta. Alue kuuluu Aikalan taloon, joka on osa Hietarannan perintötaloa ja on toiminut vuosikymmenet Itkosen suvun kesäpaikkana. Aikalankankaan lahjoittivat Luonnonperintösäätiölle Marja Itkonen-Kaila, Kerttu Itkonen, Markus Itkonen ja Taru Itkonen.

Noin kuuden hehtaarin suuruisesta, maisemallisesti kauniista Aikalankankaasta perustetaan lahjoittajien toiveen mukaisesti pysyvä luonnonsuojelualue. Aikalan harjulla ja puolukkakankaalla humisee komeita vanhoja petäjiä ja pienissä notkelmissa sekä erityisesti rannan lähellä kasvaa myös tuuheita kuusia ja lehtipuita. Alueella on syvä ajallinen ulottuvuus, sieltä on paikannettu useita kivikautisia asuinpainanteita sekä hirvenpyyntikuoppia. Kuopanteet ovat yhä selvästi havaittavissa Aikalankankaan loivan harjun päällä. Ne löysi aikoinaan perheen isä, tunnettu Lapin tutkija T.I. Itkonen.

Pitkä rantaviiva Lahnajärveen tuo alueeseen oman hohtonsa, varsinkin kun vesistölläkin on mielenkiintoinen historia. Päijänteeseen Jämsänjoen kautta laskevan Lahnajärven pinta on edelleen lähes samalla tasolla kuin se oli osana Muinais-Päijännettä kivikautisten asuinpaikkojen syntyessä eli noin 98 metrissä merenpinnan yläpuolella. Päijänteen pinta on noista ajoista laskenut toistakymmentä metriä, mutta latvavedet kuten Lahnajärvi ovat muinaisella tasollaan. Siksi näistä maisemista voi löytää merkkejä kivikautisesta elämästä rantaa myötäilevän 100 metrin korkeuskäyrän yläpuolelta.

Aikalankankaan rauhoittaminen on arvokas ja tervetullut lisä Keski-Suomen luonnon ja kulttuurimaiseman suojeluun.

Aikalankangas Paikkatietoikkunassa.

(Kuva: Anneli Jussila)

Jaa somessa:

Uusimmat julkaisut

Luonnonperintösäätiön lahjoitustavaroita. Kuva: Niina Rosenberg

Säätiö saa monipuolisesti lahjoituksia luonnonsuojeluun

Luonnonperintösäätiö on vastaanottanut kuluneen syyskauden aikana rahalahjoitusten lisäksi runsaasti muitakin lahjoituksia metsiensuojelun hyväksi. Säätiölle on tarjottu muun muassa kiinnostavia tavaralahjoituksia sekä maa-alueita ja arvopapereita. Säätiössä lahjoitusvirtaa on seurattu tyytyväisenä ja kiitollisena.
Lue lisää
Kuva: Harri Hölttä

Uusi metsiensuojelualue Nurmijärvelle

Luonnonperintösäätiö on ostanut luonnonsuojelullisesti arvokkaan metsäalueen Uudeltamaalta, Nurmijärven Parkkimäestä. Kunnan keskustan läheisyydessä olevan metsäalueen pinta-ala on 5,6 hehtaaria.
Lue lisää
Kuusenkynsikääpä Itäkankaan suojelualueella. Kuva: Ari-Pekka Auvinen

Luonnonperintösäätiö käynnistää Kääpämetsäkeräyksen

Luonnonperintösäätiö avaa keräyskampanjan, jonka tarkoituksena on etsiä, ostaa ja suojella Kääpämetsä. Säätiö etsii mahdollisimman kääpärikasta vanhaa metsää suojeluun erityisesti eteläisestä Suomesta. Kampanjan vauhdittamiseksi säätiö myy vuodelle 2023 Kääpäkalenteria, jonka tuotto käytetään Kääpämetsän suojeluun.
Lue lisää

Liity uutiskirjeen tilaajaksi

Tilaamalla uutiskirjeen saat säätiön uutiset sekä tietoa ajankohtaisista kampanjoista ja tuoreimmista suojelualueistamme suoraan sähköpostiisi. Luonnonperintösäätiön uutiskirje julkaistaan noin neljä kertaa vuodessa.

Shopping Cart
Vieritä ylös