Aikalankangas Jämsästä lahjana suojeluun

Luonnonperintösäätiö on saanut lahjaksi viehättävän metsäalueen Jämsästä Lahnajärven koillisrannalta. Alue kuuluu Aikalan taloon, joka on osa Hietarannan perintötaloa ja on toiminut vuosikymmenet Itkosen suvun kesäpaikkana. Aikalankankaan lahjoittivat Luonnonperintösäätiölle Marja Itkonen-Kaila, Kerttu Itkonen, Markus Itkonen ja Taru Itkonen.

Noin kuuden hehtaarin suuruisesta, maisemallisesti kauniista Aikalankankaasta perustetaan lahjoittajien toiveen mukaisesti pysyvä luonnonsuojelualue. Aikalan harjulla ja puolukkakankaalla humisee komeita vanhoja petäjiä ja pienissä notkelmissa sekä erityisesti rannan lähellä kasvaa myös tuuheita kuusia ja lehtipuita. Alueella on syvä ajallinen ulottuvuus, sieltä on paikannettu useita kivikautisia asuinpainanteita sekä hirvenpyyntikuoppia. Kuopanteet ovat yhä selvästi havaittavissa Aikalankankaan loivan harjun päällä. Ne löysi aikoinaan perheen isä, tunnettu Lapin tutkija T.I. Itkonen.

Pitkä rantaviiva Lahnajärveen tuo alueeseen oman hohtonsa, varsinkin kun vesistölläkin on mielenkiintoinen historia. Päijänteeseen Jämsänjoen kautta laskevan Lahnajärven pinta on edelleen lähes samalla tasolla kuin se oli osana Muinais-Päijännettä kivikautisten asuinpaikkojen syntyessä eli noin 98 metrissä merenpinnan yläpuolella. Päijänteen pinta on noista ajoista laskenut toistakymmentä metriä, mutta latvavedet kuten Lahnajärvi ovat muinaisella tasollaan. Siksi näistä maisemista voi löytää merkkejä kivikautisesta elämästä rantaa myötäilevän 100 metrin korkeuskäyrän yläpuolelta.

Aikalankankaan rauhoittaminen on arvokas ja tervetullut lisä Keski-Suomen luonnon ja kulttuurimaiseman suojeluun.

Aikalankangas Paikkatietoikkunassa.

(Kuva: Anneli Jussila)

Jaa somessa:

Uusimmat julkaisut

Liity uutiskirjeen tilaajaksi

Tilaamalla uutiskirjeen saat säätiön uutiset sekä tietoa ajankohtaisista kampanjoista ja tuoreimmista suojelualueistamme suoraan sähköpostiisi. Luonnonperintösäätiön uutiskirje julkaistaan noin neljä kertaa vuodessa.

Shopping Cart
Scroll to Top