Topenginleija

Kommun: Kustavi
Skyddsår: 2007
Område: 22 ha
Topenginleija. Kuva: Vesa Salonen

Topenginleija är ett 21,5 hektars skyddsområde som ligger i Hjortö i Gustavs och blev till år 2007 genom två köp. I början av hösten köpte Stiftelsen för naturarvet en 11 hektars myr med skogarna omkring den och i slutet av året ett 10,5 hektars område som till största del består av bergig skog.

Topeginleija med alla sina myrar och olika skogar utgör en mångsidig helhet som är värdefull både ekologiskt och för landskapets skull också. Till följd av sin sjömiljö avviker Topenginleija från stiftelsens andra skyddsområden som stabilt vilar på fastlandet.

Norra delen av skyddsområdet präglas av en öppen, odikad myr som en gång i tiden var ett sund. Till följd av landhöjningen blev sundet först en glosjö och sedan en myr. Där ligger det nu en liten göl som påminner oss om den forntida utvecklingen. I mitten av den öppna myren och också vid kanterna ligger det ödemarker med klibbalar, och där erbjuder det murkna träet och vattenfördjupningarna bra levnadsomständigheter för många arter av olika slag.

Vid myrens bankar ligger det små klippor där skogen har fått utvecklas i lugn och ro. De mest imponerande detaljerna i den mångsidiga skogen är de jättelika asparna, sköldbarkstallarna och de stora och gamla björkarna.

I södra delen av skyddsområdet höjer sig terrängen till berg vars sluttningar är täckta av mångsidiga moskogar med gamla tallskogar på topparna. De äldsta tallarna är cirka 165 år gamla.

Näin löydät Topenginleijaan

Osoite: Kiparluodontie 75, Kustavi. Saavut Itätalon majatalolle, jonne voit jättää auton. Suuren piharakennuksen taitse, sen pohjoispuolelta, pääset Topenginleijan suojelualueelle johtavalle polulle.

Bildgalleri

Skydd en bit urskog

Topenginleija

Donera till exempel: 10,00 

Lägsta belopp: 5,00 

Varukorg
Rulla till toppen