Tervavaara

Kommun: Nurmes
Skyddsår: 2005
Område: 46 ha

Tervavaara är ett 45 hektars skogsområde som Stiftelsen för naturarvet köpte av Nurmes församling i december 2005. De lokala invånarna och naturvetarna hade länge satt sig emot församlingens planer att utföra huggningar i området. Problemet fick sin lösning när stiftelsen med hjälp av en betydande donation från Timo Kujala lyckades få skogen under sitt beskydd.

Skogen står nästan i sitt naturliga tillstånd och är mycket värdefull som skyddsobjekt; det finns många centrala drag av den ursprungliga naturen i Finland koncentrerade i området. De tjocka barrträden dominerar trädbeståndet, men det finns också stora aspar och björkar i skogen.

Tack vare den relativt stora arealen som har lämnats i fred har flygekorren och tjädern bra levnadsomständigheter i Tervavaaratrakten, och på samma sätt har lavskrikan och den tretåiga hackspetten fått en tillflyktsort där. Inne i skogen ligger en tjärn som befinner sig i naturligt tillstånd. Den heter Viulukkalampi, och i slutet av sommaren 2008 flyttade en bäver dit vilket gjorde tjärnen en sjö. Tack vare bävern förekommer det allt mer murket trä i området.

Näin löydät Tervavaaraan

Osoite: Leppimäentie 18, Nurmes. Leppimäentieltä käännytään metsätielle kaakkoon. Risteys sijaitsee satakunta metriä Leppimäentie 18:n kohdalta itään. Noin 700 metrin päässä tie kaartuu itäkoilliseen, ja heti kaarroksen jälkeen tullaan Tervavaaran suojelualueen länsirajalle.

Bildgalleri

Skydda en bit urskog

Tervavaara

Donera till exempel: 10,00 

Lägsta belopp: 5,00 

Varukorg
Rulla till toppen