Laipansalo

Kommun: Kangasala
Skyddsår: 2022
Område: 18 ha
Laipansalo. Kuva: Heini Koivuniemi

Laipansalo är ett trädrikt skogsområde i Kuhmalahti, i nuvarande Kangasala kommun. Naturskyddsområdet har fått sitt namn efter det legendariska skogsområdet Laipanmaa som ligger söder om det.

Laipansalo är landskapsmässigt mycket vackert och skogen är en naturskog med en stark urskogskaraktär. Terrängen varierar från ljusa, fönsterlavsfläckade tallskogar på berg till fuktiga granbestånd där nedbrutna trädstammar täckta av tickor berättar om områdets orörda förflutna. I sänkorna lyser vitmossdominerade blötare partier gröna i den dunkla granskogen. Speciellt vacker är den undangömda lilla sjön och dess långa strandlinje i skogen. Områdets vildmarkskaraktär kommer att förstärkas under årtionden nu när det är skyddat och dess livsmiljöer kommer att bli allt mer gynnsamma för den gamla skogens arter.

Den skyddade skogen kopplas direkt till det populära utflyktsområdet Laipanmaa, som ligger mellan de gamla kyrkbyarna Luopioinen och Kuhmalahti, inom de nuvarande kommunerna Kangasala och Pälkäne. Pentti Linkola, Stiftelsen för naturarvets grundare, beundrade områdets vildmarkskaraktär och utforskade det ännu i början av 2000-talet. Då hittade han i norra Laipanmaa, vid den orörda sjön, en imponerande gammal skog med pansarbarkade tallar, små myrar och frodiga dalar.
Han försökte redan då skydda skogen genom att prata med människorna i de närliggande husen, men inget hände. I vårvinter 2022 fick en fastighetsmäklare just detta område till försäljning utan att det blivit avverkat. En familj från Kangasala, som tillbringar somrarna i närheten, tog kontakt med stiftelsen och stödde skogsköpet avsevärt. Dessutom fick man stöd av Fortum samt Finlands äldsta vetenskapliga sällskapets Societas pro Fauna et Flora Fennica (SFFF) 200-års jubileumsinsamling.

Bildgalleri

En landskapsmässigt mycket vacker naturskog med urskogskaraktär nära Laipanmaa.

Skydda en bit urskog

Laipansalo

Donera till exempel: 10,00 

Lägsta belopp: 5,00 

Varukorg
Rulla till toppen