Koppelonpesä

Kommun: Bötom och Kristinestad
Skyddsår: 2010
Område: 11 ha

I slutet av oktober köpte Stiftelsen för naturarvet en skog som ligger på gränsen mellan Österbotten och Södra Österbotten: landskapsgränsen går i mitten av det nya skogsbeklädda skyddsområdet. Vårt nya område ligger i kommunerna Bötom och Kristinestad och i byarna Tjöck och Mörtmark, och vi kommer att kalla området för Koppelonpesä. Det omfattar knappt 12 hektar.

Majoriteten av skogen i Koppelonpesä består av gammal moskog som växer på frodig mark med gott om murket trä här och där. En liten del av skogen består av tallar som växer på bergig grogrund. Till området hör också en beskogad åker som håller på att återgå till det naturliga tillståndet. Vi lyckades hitta säljarna, syskonen Unto Tasanko och Elli Siltanen, via en annons i tidningen Maaseudun Tulevaisuus.

Att hitta ett skyddsområde på västkusten är betydande för oss också därför att man inte brukar skydda skogarna i området lika mycket som i resten av landet.

Koppelonpesä är stiftelsens 26:e skyddsområde och det första i Österbotten och i Södra Österbotten.

Foto: Anneli Jussila.

Näin löydät Koppelonpesään

Osoite: Peräläntie 440, Karijoki. Peräläntie 440:n paikkeilta lähtee länteen polku, joka kaartuu suojelualueen reunaa myötäillen edelleen lounaaseen. Matkaa Peräläntieltä suojelualueen rajalle on reilut 200 metriä.

Bildgalleri

Skydd en bit urskog

Koppelonpesä

Donera till exempel: 10,00 

Lägsta belopp: 5,00 

Varukorg
Rulla till toppen