Skogen på ön Taavinsaari skyddas i Rautalampi

Stiftelsen för naturarvet har beskyddat skogen på ön Taavinsaari i Södra Konnevesi. Det nya naturskyddsområdet ligger nära Södra Konnevesi nationalpark, och stiftelsen köpte området av en privat ägare. Öns aspdominerade skog representerar en så kallad torr lund med mycket mångsidiga naturvärden. På Taavinsaari förekommer förutom asp, björk och barrträd också krävande lundarter såsom skogslind, tibast och skogstry. Det är möjligt att man före krigen hämtade husdjur hit på sommarbete.

”Här i trakten förde man hästar, kor och får till öarna på somrarna; på närliggande Kumpusaari fanns det hästar ännu på 1960-talet”, berättar Jorma Knuutinen från Rautalampi, som besökte ön på stiftelsens vägnar. ”På Taavinsaari tyder förekomsten av åtminstone teveronika, gulvial och häckvicker på tidigare bete och kulturens påverkan.

I naturskyddsområdet på drygt fyra hektar ingår också en vacker, speciell strandmyr. I öns fågelarter ingår gråspett och större hackspett samt orre.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på whatsapp
Dela på telegram

Senaste nyheterna

  • Nyheter ·

Nya Kuohunlaita naturskyddsområde i Juga

Stiftelsen för naturarvet köpte nyligen ett område på cirka tio hektar i Juga då dess ägare bjöd området direkt till stiftelsen. Det nya skyddsområdet ligger invid den stora orörda torvmarken Kuohusuot, och därför fick området namnet Kuohunlaita.
Lue lisää
Varukorg
Scroll to Top