Metsäranta i Kymmenedalen under vårt beskydd

Det 17,6 hektar omfattade området Metsäranta på berget Hiirettelänvuori i Itis blev stitelsens egendom i slutet av maj. Kampanjen Kuukkelimetsä Kymenlaaksoon, som inleddes 2008 av Stiftelsen för naturarvet tillsammans med Den ornitologiska föreningen i Kymmenedalen, började äntligen bära frukt.

Med undantag av toppen av berget gäller Metsäranta en frodig, lundliknande mo.

Längre ner i de västra och östra delarna domineras skogen av granar med några andra träd, och trädbeståndet är delvis över hundra år gammalt. Grandungen har gamla björkar överallt, och det ligger ett litet
skogskärr vid det nordvästliga hörnet.

Trädbeståndet i Metsäranta är alltigenom mångsidigt. Förekomsten av aspen är märkbar. Det finns också gott om gråalar och sälgar i olika åldrar, och de förekommer i så stora mängder att de utgör skogsdungar. Murket trä förekommer ganska mycket, speciellt i form av träd som fortfarande står i skogen.

Metsäranta omfattar några hundra meter av Kymmene älv vid den sydöstliga och södra kanten. Hiirettelänvuori erbjuder också ett betydande landskap: det öppnar sig en utmärkt utsikt mot Kymmene älv på toppen av berget.

Vi har under fem år lyckats samla in över 63 000 euro med kampanjen Kuukkelimetsä Kymenlaaksoon. Eftersom kampanjen fortfarande pågår, kan man bidra till de framtida anskaffningarna i Metsäranta med en donation.

Metsäranta är stiftelsens 38:e skyddsområde och det första i Kymmenedalen.

Foto: Lassi Kujala. 

Senaste nyheterna

Varukorg
Rulla till toppen