Hemskog sökes för sommargyllingen i Södra Savolax

Stiftelsen för naturarvet, föreningarna Etelä-Savon lintuharrastajat Oriolus ry, Itä-Savon luonnonsuojeluyhdistys ry och Kangasniemen Luonto ry, Håll Skärgården Ren rf och Södra Savolax distrikt vid Finlands naturskyddsförbund inledde en kampanj i juli 2021 vars syfte är att hitta och beskydda en hemskog för sommargyllingen i Södra Savolax. Kampanjens beskyddare är arkiater Risto Pelkonen.

Sommargyllingen (Oriolus oriolus) är en fågelart som är fridlyst i Finland, och som definierats som starkt hotad sedan 2015. Den häckar huvudsakligen i Södra Finland och Insjöfinland, och den är Södra Savolax landskapsfågel. Sommargyllingens typiska livsmiljöer är gamla lövskogar som ligger nära vattendrag, så att beskydda dessa skogar är avgörande för att bevara arten.

Vem som helst kan delta i att beskydda sommargyllingens hemskog genom att donera en valfri summa till kampanjen. Företag, samfund och andra instanser är också välkomna att stödja projektet med en summa de själv väljer. Stiftelsen för naturarvet ansvarar för att hitta och beskydda en hemskog för sommargyllingen.

Så här gör man donationer till sommargyllingens hemskog på Stiftelsen för naturarvets konto för donationer:

– Ange Stiftelsen för naturarvet som mottagare
– Flytta den valda summan till kontot för donationer FI78 5494 0950 0224 93
– Använd referensnumret 202112

Insamlingen inleddes 1.7.2021 och den pågår i två år.

Senaste nyheterna

Laipansalo. Kuva: Heini Koivuniemi
  • Nyheter ·

Laipansalo beskyddades i Birkaland

Stiftelsen för naturarvet har köpt en skog med ett betydande trädbestånd i Kulmalahti i nuvarande Kangasala kommun och beskyddat området. Naturskyddsområdet kallas Laipansalo efter det legendariska skogsområdet som ligger söder om området.
Lue lisää
Helmipöllö. Kuva: Ari-Pekka Auvinen
  • Nyheter ·

Pärlugglans skog hittades i Hausjärvi

Insamlingen Ett hem för pärlugglan som genomfördes av Stiftelsen för naturarvet har slutförts, och stiftelsen har beskyddat Pärlugglans skog i Hausjärvi. Stiftelsen hittade ett lämpligt skyddsobjekt på gränsen mellan Nyland och Egentliga Tavastland, och dess area är 16 hektar. Skogen har länge ägts av samma familj, och den har hållits rätt så orörd.
Lue lisää
Varukorg
Scroll to Top