Vörå får ett nytt skyddsområde

Stiftelsen för naturarvet tog nyligen emot en riktig gåva. Lauri Hakamies, en privatperson och naturvän från Vasa, bestämde sig nämligen för att ge oss Wikskog, en skogsbevuxen del av ön Vetlot i Vörå. Ön är omgiven av bräckt vatten i närheten av Vörå ås deltaområde. Stiftelsen skyddar Wikskog under kampanjen ”Min naturgåva till hundraåringen” för att fira Finlands jubileumsår.

Donatorn hade köpt sig jordlotten år 1990 för att se till att området en gång i framtiden skulle befinna sig under beskydd. Sedan grundades Stiftelsen för naturarvet år 1995, och mannen kontaktade oss genast. Han hade ändå redan hunnit gå i pension innan hans ursprungliga avsikt blev verklighet.

I hans besittning har skogen fått leva i lugn och ro; tidigare hade en del av området blivit utsatt för huggningar i någon mån, men området innehåller också en del av en gammal och orörd skog som domineras av gran. Området omfattar tio hektar – och inkluderar också en lång strandremsa med gamla klibbalar.

Wikskog är stiftelsens 62:a skyddsområde, det åttonde i Österbotten.


Mer information:
verksamhetsledare Anneli Jussila, Stiftelsen för naturarvet, 040 5863 950

Wikskogs koordinater: N=7025448.783, E=250973.552 (ETRS-TM35FIN)

Senaste nyheterna

Laipansalo. Kuva: Heini Koivuniemi
  • Nyheter ·

Laipansalo beskyddades i Birkaland

Stiftelsen för naturarvet har köpt en skog med ett betydande trädbestånd i Kulmalahti i nuvarande Kangasala kommun och beskyddat området. Naturskyddsområdet kallas Laipansalo efter det legendariska skogsområdet som ligger söder om området.
Lue lisää
Helmipöllö. Kuva: Ari-Pekka Auvinen
  • Nyheter ·

Pärlugglans skog hittades i Hausjärvi

Insamlingen Ett hem för pärlugglan som genomfördes av Stiftelsen för naturarvet har slutförts, och stiftelsen har beskyddat Pärlugglans skog i Hausjärvi. Stiftelsen hittade ett lämpligt skyddsobjekt på gränsen mellan Nyland och Egentliga Tavastland, och dess area är 16 hektar. Skogen har länge ägts av samma familj, och den har hållits rätt så orörd.
Lue lisää
Varukorg
Scroll to Top