Två områden skyddas under projektet Pelimetsä

Projektet Pelimetsä (’Spelskogen’), som inleddes inom den finländska spelbranschen, donerade ett betydande belopp till Stiftelsen för naturarvet som använde pengarna för att köpa och skydda sammanlagt 134 hektar mångsidig skog.

Pelimetsä är spelutvecklarnas gemensamma naturvårdsprojekt som har 29 inflytelserika personer och företag från den finländska spelbranschen bakom sig. Den donerade summan – nästan 500 000 euro – är den största enskilda donationen som Stiftelsen för naturarvet någonsin fått.

”Vi ville tillsammans få till stånd något positivt och bestående samt skapa på samma gång en verksamhetsmodell som är lätt för andra att följa senare”, kommenterar Jani Kahrama, en av de inflytelserika personerna inom branschen och en av projektets ledare.

Med donationen köpte Stiftelsen för naturarvet två fina områden i olika delar av Finland. Utterinvuori är en 54 hektars skog på toppen av ett berg i Hauho, i närheten av Tavastehus. Utterinvuori, som är 50 meter högre än den närbelägna sjön Iso-Roine, har inte huggits vilket gör området en sällsynthet i Tavastland. Det andra området, Tsiuttajoki urskog, är beläget i ödemarken norr om Enare träsk i Lappland vid gränsen till en enhetlig tallskog. Detta område, som utgörs av riktiga urgamla furor, omfattar 80 hektar.

”Det är utmärkt att få skydda två så vidsträckta och unika områden. Vi värdesätter varje donation i Stiftelsen för naturarvet och använder de donerade medlen i sin helhet för att anskaffa och vårda skyddsområden samt verksamhet som följer med”, säger Anneli Jussila, verksamhetsledaren i Stiftelsen för naturarvet.

Projektet Pelimetsä, som startades av privatpersoner inom spelbranschen, pågår som en del av den verksamhet som Stiftelsen för naturarvet och föreningen Suomen Pelinkehittäjät utöver, och nya skyddsobjekt kommer att väljas allt efter som nya givare kommer med.

Utterinvuori på kartan
Tsiuttajoki på kartan
Pelimetsä

Foto Ari-Pekka Auvinen

Senaste nyheterna

Varukorg
Rulla till toppen