Tre skogar i arv till stiftelsen i Sibbo

Naturvännen Kaj Törngren lämnade den största delen av sin egendom, alltså en gård i Sibbo tillsammans med skogarna och åkrarna, i arv till Stiftelsen för naturarvet. Törngren har låtit skogarna växa i lugn och ro för det mesta och förvarat en del av dem helt orörda. Genom detta värdefulla arv blir det möjligt att skydda tre skogar som kommer att kallas Törngrens skog, Fågelskog och Lillskogen.

Dessa tre skogar som står nära varandra på den frodiga marken täcker tillsammans en areal på ungefär 13 hektar. I den största skogen, alltså Törngrens skog, finns ståtliga aspar i stora mängder och gott om murket trä.

”En fascinerande stig går genom den här ståtliga, lummiga och lundartade skogen och leder till närheten av Keravajoki å och sammanflödet av Haarajoki ås armar. Trädens storlek och omväxlingen mellan lövträd och barrträd skapar en riktig urskogs atmosfär”, beskriver stiftelsens naturskyddschef Anneli Jussila landskapen inom området.

Enligt Jussila tänker man i samband med Törngrens skog lämna en del av ängen med intressanta växtarter som buffertzon. Avsikten är att sälja åkrarna och byggnaderna så att stiftelsen får mer tillgångar för att köpa nya områden.

”I närmiljön finns det egentligen inte skogar som skyddas vilket gör att de här skogarna som man har lämnat i fred erbjuder ett efterlängtat bidrag till östra Nylands skyddssituation”, tackar Anneli Jussila.

Foto: Anneli Jussila

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på whatsapp
Dela på telegram

Senaste nyheterna

  • Nyheter ·

Skogen Myllyniitty skyddas i Valkeakoski

På sommaren lyckades Stiftelsen för naturarvet göra en affär på ett skogsområde i södra Birkaland som kommer att kallas Myllyniitty. Området ligger i Paino i Valkeakoski och sträcker sig ända till sjön Painonjärvis stränder. I det här naturskyddsområdet på knappa 15 hektar ingår en vacker liten älv i en naturlig fåra som börjar i sjön Iso Leppäjärvi och mynnar ut i Painonjärvi. Den första delen av älven är full av små, störtande forsar – här kan skillnaderna i terrängen ibland vara mer än 20 meter.
Lue lisää
  • Nyheter ·

I Sodankylä skyddades urskog som gränsar Sompio naturreservat

I början av maj köpte Stiftelsen för naturarvet den gamla skogen Mukkavaara i Vuotso i Sodankylä. Området på totalt 88 hektar består av två jordlotter varav den större, ett område på cirka 67 hektar, har en direkt gräns med Sompio naturreservat som grundades 1956. Från Mukkavaara skog är det sju kilometer till guldbyn Tankavaara, och tre kilometer till Urho Kekkonens nationalpark.
Lue lisää
Varukorg
Scroll to Top