Strandlinjen i Tulijokiområdet har blivit längre

Skogsområdet som Stiftelsen för naturarvet i maj lyckades anskaffa i Nalkki by i Puolanka har blivit bredare. Det stämningsfulla området ligger tillsammans med sina moskogar och myrar vid de klara vattnen som rinner genom Tulijoki älv.

– Den utvidgade delen ligger vid Tulijoki. Det gäller ett litet område, endast knappt två hektar till storleken, men den nya delen har betydelse från naturvårdens synpunkt, för att inte tala om landskapet och områdets integritet.

Södra kanten av Tulijokiområdet gränsar nu helt och hållet till älven, säger den glada och förnöjda verksamhetsledaren Anneli Jussila.

De dryggt 55 hektaren som täcks av skog och myr omfattar en strandlinje på allt som allt ett par kilometer – precis som om området vilade i famnen på älvarna Tulijoki och Pienijoki.

Vattnet är klart i Tulijoki som i det här hållet utgör en liten bäck med sandbotten. Vid älven trivs också bävern vars bebodda hyddor förekommer vid stranden i den nya delen också.

Tulijoki är stiftelsens 46:e skyddsområde och det andra i Kajanaland.

Foto: Anneli Jussila.

Senaste nyheterna

Laipansalo. Kuva: Heini Koivuniemi
  • Nyheter ·

Laipansalo beskyddades i Birkaland

Stiftelsen för naturarvet har köpt en skog med ett betydande trädbestånd i Kulmalahti i nuvarande Kangasala kommun och beskyddat området. Naturskyddsområdet kallas Laipansalo efter det legendariska skogsområdet som ligger söder om området.
Lue lisää
Helmipöllö. Kuva: Ari-Pekka Auvinen
  • Nyheter ·

Pärlugglans skog hittades i Hausjärvi

Insamlingen Ett hem för pärlugglan som genomfördes av Stiftelsen för naturarvet har slutförts, och stiftelsen har beskyddat Pärlugglans skog i Hausjärvi. Stiftelsen hittade ett lämpligt skyddsobjekt på gränsen mellan Nyland och Egentliga Tavastland, och dess area är 16 hektar. Skogen har länge ägts av samma familj, och den har hållits rätt så orörd.
Lue lisää
Varukorg
Scroll to Top