Stiftelsen tog emot ett vidsträckt skogsområde i Vieremä

Till Stiftelsen för naturarvet testamenterades ett värdefullt område från Vieremä i Norra Savolax. Veikko Savolainen, som dog på våren i fjol, lämnade ett stort skogsbruksföretag, som han själv hade ärvt, i arv till Stiftelsen för naturarvet för att skyddas. Detta område, som heter Puroniitty, omfattar så många som 105 hektar.

”Det här skogsbruksföretaget som huvudsakligen består av skogar i sin medelålder har brukats inom vanlig skogsekonomi, men det innehåller riktiga skatter också. Den värdefullaste av dem är ett svårframkomligt flodträsk format som en följd av bäverns damm och ett kantande skogskärr av asp som har blivit så sank att det har utvecklats murket trä i stora mängder där”, berättar stiftelsens skyddsexpert Ari-Pekka Auvinen.

Veikko Savolainen, som testamenterade Puroniitty till Stiftelsen för naturarvet, hade inga barn, och han arbetade hela sitt liv som försäljare och affärsföreståndare i Idensalmi. Han var en riktig naturvän och fiskare som kände Lapplands ödemarker. Vi vet att Veikko också hade varit i kontakt med Pentti Linkola som grundade Stiftelsen för naturarvet.

Stiftelsen för naturarvet äger för tillfället sammanlagt tre skyddsområden i Norra Savolax: Käpyranta som ligger i Tervo anskaffades genom flera köp under åren 2009-2014. Ylpässuo som ligger i Kiuruvesi anskaffades i stället i slutet av förra året med avkastning som hade kommit från en insamling startad för att hedra Östra Finlands universitets tioårsjubileum.

Stiftelsen för naturarvet söker aktivt efter skyddsområden också i Norra Savolax och tar gärna emot tips om potentiella skyddsobjekt.

Puroniitty

Foto: Ari-Pekka Auvinen

Senaste nyheterna

Varukorg
Rulla till toppen