Ulladievvá – Ullatieva

Kommun: Enontekis
Skyddsår: 2009
Område: 11 ha
Ullatieva

Området kallas för Ullatieva. Ordet "tieva" härstammar från ett samiskt ord som betyder "kulle". Ursprungligen var områdena som kallas för Ullatieva, till exempel den böljande terrängen i nordvästra ändan av sjön Ullajärvi, kända för sina rikliga lavar, och det är möjligt att namnet "Ulla" har sin bakgrund i det samiska ordet "ullu" som betyder "ull" - lavarna har alltså täckt höjderna som en tät yllematta.

Den branta grusåsen i Ullatieva fortsätter från den böljande terrängen mot öster längs ett näs mellan två sjöar där det växer tallskog med vindfällen och tagellavar. Här ligger det nya skyddsområdet mitt i det vackra landskapet mellan de två sjöarna Ullajärvi och Perilänjärvi. Står man på den höga åsen så kan man beundra den mäktiga ödemarken med alla sina skogar, myrar, sjöar och älvar. De ståtliga fjällen i Pallas-Ounastunturi nationalpark dominerar landskapet bakom sjön Ullajärvi i söder.

Enligt den finska folkloren har man sett vättar, gnomer och andra andeväsen vid Ullatievaområdena. Där har samerna också haft sina heliga platser för sina offerritualer.

Bildgalleri

Köp en bit urskog

Ullatieva

Donera till exempel: 10,00 

Minimidonation: 5,00 

Varukorg
Scroll to Top