Saittovuori

Kommun: Urjala
Skyddsår: 2019
Område: 7 ha
Saittovuori. Kuva: Anneli Jussila

Saittojärvis vackra skog vid Nuutajärvis störningsfria utmarker är det fjärde området som Stiftelsen för naturarvet skyddar i Urdiala. Stiftelsens 85:e skyddsområde anskaffades år 2019. Saittovuori ligger på några kilometers avstånd från det stora skyddsområdet Kivisuo och omfattar knappt sju hektar.

Skyddsområdet ligger på en ås och i dalen nedanför. På åsens karga land växer det närmast tall, i jordmånen också lingon och lavar; grunden i dalens grandominerande skog är mosstäckt. Slänten sluttar en aning mot väster och söder. Det ingår en brant med en mängd vindfällen i området vilket bidrar till landskapet. I den östra delen, där träden är unga, har en liten skogsdunge drabbats av vinden.

Långt inne i Saittovuori finns ett flyttblock som kallas Ryssens sten – kanske slog en vandrande ryss en gång i tiden läger vid det stora blocket. Namnet Saittovuori kan ha sitt ursprung i sejtekulten – i så fall har stenen sannolikt varit traktens och åsens egen sejte.

Skogen såldes till stiftelsen av Taina Peltoniemi som blev tvungen att ta farväl av sin älskade plats när hennes liv förändrades. Till Taina var skogen ett tempel där hon fick försänka i egna tankar. Enligt henne har det under årens lopp förekommit djurens spår och stigar i ovanligt stora mängder. De föregående ägarna hade också slagit vakt om skogen; de hade bara hämtat vindfällen där vilket framgår av skogens enhetlighet.

Redaktören Minna Pyykkö bidrog till skyddet av Saittovuori på ett fascinerande sätt. Hon donerade tillsammans med två studiekamrater avkastningen av deras gemensamma födelsedagsinsamling till detta ändamål.

Bildgalleri

Skydda en bit urskog

Saittovuori

Donera till exempel: 10,00 

Lägsta belopp: 5,00 

Varukorg
Rulla till toppen