Petäjäranta

Kommun: Lestijärvi
Skyddsår: 2016
Område: 26 ha

I februari 2016 gjorde Stiftelsen för naturarvet en bra affär av ett område på 24 hektar vid den östra stranden av sjön Lestijärvi, som ligger i Österbotten. Hälften av området täcks av skog medan den andra hälften utgörs av ett privat vattenområde.

Skogen befinner sig för det mesta i naturligt tillstånd, och trädbeståndet varierar till sin ålder och sina trädslag – från fullvuxna granar till yngre lövträd och blandskog.

Vid stenröset som omfattar ett par hektar på den urgamla stranden och också annanstans i närheten är skogen rentav högtidlig med sina jättelika furor. Den största av dem överskrider även de legendariska furorna i Pyhä-Häkki nationalpark till storleken. Det finns också bedagade björkar som tillbringar sin ålderdom i skydd av tallarna som under mera än två hundra år har fått mäta sina krafter med vindarna för att bli hårda.

Området innehåller över en kilometer av den oavbrutna och obebyggda stranden och det privata vattenområdet som omfattar 12 hektar – en riktig sällsynthet – i sin helhet. I närheten av stranden ser vi också några små skogklädda öar.

Skogen som präglas av de urgamla furorna såldes till stiftelsen av Olavi Sillanpää, en man som bor vid den östra stranden av sjön. I stället för att bebygga fritidshustomterna eller utsätta skogen för huggningar bestämde han sig att en del av strandområdet skulle stå under beskydd. Skogarna i närmiljön hade länge blivit utsatta för hårda huggningar vilket förargade honom, men sedan läste han en tidningsartikel om Stiftelsen för naturarvet. Han kontaktade oss, och vi såg till att hans kära strandskog skulle stå under vår beskydd i fortsättningen.

Petäjäranta är stiftelsens 52:a skyddsområde och det femte i Österbotten.

Foto: Anneli Jussila.

Bildgalleri

Ikihonkia, korkeaa kuusikkoa ja muinaisrantaa Lestijärven Itälahden rannalla.

Skydda en bit urskog

Petäjäranta

Donera till exempel: 10,00 

Lägsta belopp: 5,00 

Varukorg
Rulla till toppen