Lukko

Kommun: Hämeenlinna Hauho
Skyddsår: 2012
Område: 3 ha

Matkantaka by i Hauho Tavastehus utgör ett hem för stiftelsens minsta skogsområde som heter Lukko. Det gäller bara tre hektar som vi anskaffade i september 2012.

Naturen är dock ansenligt frodig och mångsidig i området. Den mellersta delen har gamla granar som växer på den mossiga marken som sedan blir sumpig i norra delen av skogen. Den södra delen domineras av ett bergbrant i riktning nordväst-sydöst med skogslindar vid foten. I den fuktiga marken nära branten växer det i huvudsak lövträd.

Det är en bra idé också från lägets synvinkel att placera Lukko under beskydd - skogen befinner sig i ett obebott område mellan sjön Ilmoilanselkä och Vuolijoki älv i Hauho i det som en gång kallades Lahonmaa, ett skogsområde som är gemensamt för de lokala byarna.

Namnet Lukko kommer att kvarstå. Det är också dödisgropar och bergbrantar som genom tiderna har kallalts för "lukko" - alltså "lås" - av folk i Tavastland. För stiftelsen utgör skogen det 33:e skyddsområdet i hela landet och det åttonde i Tavastland.

Foto: Anneli Jussila.

Näin löydät Lukon metsään

Alla on linkki Google Mapsin reittiohjeeseen, jossa voit muuttaa lähtöpaikan haluamaksesi:

http://goo.gl/maps/VMVG1

Ajetaan valtatietä nro 12 Pirkanmaan ja Kanta-Hämeen rajalta noin 2,7 kilometriä kaakkoon. Näiltä main käännytään koilliseen erkanevalle metsätielle. Sitä edetään noin kilometrin verran, kunnes ylitetään pieni puro. Lukon suojelualue sijaitsee tien pohjoispuolella, puron varren molemmin puolin.

Bildgalleri

Skydd en bit urskog

Lukko

Donera till exempel: 10,00 

Lägsta belopp: 5,00 

Varukorg
Scroll to Top