Lintukangas

Kommun: Kokemäki
Skyddsår: 2019
Område: 5 ha
Lintukangas. Kuva: Anneli Jussila

Vallila by ligger i Kumo, och där finns Lintukangas, en knappt fem hektar stor lundliknande granskog som står där i lugn och ro, och Stiftelsen för naturarvet köpte området år 2019. Lintukangas ligger hörn mot hörn alldeles i närheten av Puurijärvi-Isosuo nationalpark på en sluttning som går en aning ner mot väster.

Flygekorren har observerats flera gånger i skogen. Flygekorren har länge fått leva där i lugn och ro därför att skogen inte riktigt har blivit störd sedan 1970-talet. De ståtliga granarna är över hundra år gamla, och vid den västra gränsen växer en äng med al, flygekorrens matförråd.

De högvuxna träden skapar tillsammans med den lysande gröna mossan en sagolik atmosfär i Lintukangas. I terrängen vilar jättelika nedfallna träd, och under deras rotvältor har det utvecklats hål och gömställen för grävlingar och jordytans andra djur. Den som vandrar i skogen får njuta av många fågelarter, till exempel hackspettar, skogens mesar och korsnäbbar. Tiderna är i balans: det finns träd från små plantor till torrakor och högstubbar.

Bildgalleri

Ihastuttava satumetsä, jossa liito-oravan vahva reviiri. Jättiläiskuusia ja töyhtötiaisia.

Skydda en bit urskog

Lintukangas

Donera till exempel: 10,00 

Lägsta belopp: 5,00 

Varukorg
Rulla till toppen