Linnunlaulu

Kommun: Konnevesi
Skyddsår: 2013, 2018
Område: 14 ha

I november 2013 lyckades Stiftelsen för naturarvet få en skog på cirka 7,4 hektar i östra delen av Konnevesi efter att en man som heter Samuli Hintikka bestämde sig för att sälja sin familjeskog för naturvård.

Samuli Hintikka och hans fru Marja har kallat skogen Linnunlaulu (Fågelsång), och vi kommer att bevara namnet i fortsättningen också. Samuli Hintikka är någon som känner till skogens långa historia. Området drabbades av en skogsbrand i början av 1900-talet, och sedan dess har en tredjedel av skogen fått blomstra i lugn och ro. Det förekommer fortfarande nerbrända stubbar och brännskador i trädens bark vilket påminner oss om branden som över hundra år sedan ägde rum i området.

Skogen stiger öst och nordöst om näset mellan sjöarna Papulampi i Kärkkäiskylä by i Konnevesi. Området domineras av gran för det mesta, de torrare delarna av tall i stället. Den delvis mycket steniga terrängen minskar på skogens ståtlighet fast det gäller en gammal och orörd skog.

Västra kanten av skogen har en dalsänka med en bäck som rinner på botten i sitt naturliga tillstånd, och det är den här dalsänkan som förenar sjöarna Papulammit i den västra delen som ser ut som en urgammal lövdunge. Björk och asp förekommer speciellt mycket i den östligaste delen, och det förefaller att flygekorren också har hållit till där. Det finns också ett litet täckdike som redan skyddas av ELY-centralen.

Linnunlaulu ligger på båda sidorna av den gamla stamvägen mellan Vasa och Kuopio. Vägen är sällan i bruk längre – det är närmast folk från Hytölä by som promenerar längs den stillsamma rutten.

Linnunlaulu är stiftelsens 43:e skyddsområde och det fjärde i Mellersta Finland.

Näin löydät Linnunlauluun

Osoite: Hytöläntie 350, Konnevesi

Saavut Hytöläntieltä pohjoisluoteeseen kääntyvän mökkitien risteykseen. Koillispuolella Linnunlaulun suojelualue sijoittuu Hytöläntien eteläpuolelle ja lounaispuolella tie kulkee suojelualueen halki.

Bildgalleri

Skydd en bit urskog

Linnunlaulu

Donera till exempel: 10,00 

Lägsta belopp: 5,00 

Varukorg
Rulla till toppen