Lampila

Kommun: Töysä
Skyddsår: 2016-2017
Område: 70 ha
Haveri-Lampila. Kuva: Helena Saikkonen

Det blir ett nytt skyddsområde i Töysä i Alavo där stiftelsen köpte en skog på cirka 30 hektar. Området sträcker sig på fyra ställen till fyra olika tjärnar, och eftersom det finska namnet Lampila pekar på tjärnarna tycker vi att det ursprungliga namnet är lämpligt också för det nya skyddsområdet. De längsta strandlinjerna hör till tjärnarna Pyörähäinen och Haveri. Tjärnarna är populära bland många vattenfåglar och tranor som brukar häcka i närheten.


Skogen är ovanligt vacker och enhetlig: det finns inga stubbar, och trädbeståndet har växt till sin fulla storlek överallt. Skyddsområdets mångsidighet och charm ökas speciellt av terrängformerna och den stora mängden små vattenområden. Det växer närmast barrträd i skogen och stälvis också al, björk och asp på de gamla ängarna. Det ingår ståtliga och lavtäckta berg i området, och mellan dem finns träskartade sänkor där hönsfåglar brukar spela sin parningslek på vårarna. Berget utgör en ståtlig brant som går ner till tjärnen Pyörähäinen.
Det förekommer inte så mycket murket trä i Lampila för tillfället, vilket skulle vara viktigt, men lyckligtvis ser naturen till att mängden blir större under årens lopp. Det som är väsentligt är att den frodiga grunden är orörd och skogens struktur naturenlig. Grunden har fortfarande sin naturliga beläggning, tack vare de tidigare ägarna som inte ville utsätta skogen för kalhuggningar, och under de senaste årtiondena har man endast utnyttjat vindfällen som man har hittat i området. I fortsättningen får de också stanna där på sin plats. Lampila ligger i ett ovanligt lugnt och skogigt område långt från stora vägar och tätorter vilket ökar charmen hos det nya skyddsområdet.
Efter att ägarna hade fått gården och de omgivande små åkrarna i sin besittning, bestämde de sig för att sälja Lampila till stiftelsen med syfte att få platsen direkt under beskydd.

FOTO: Anneli Jussila

Bildgalleri

Lampilan metsä on harvinaisen kaunis ja eheä, kantoja ei näy missään, ja puusto on kaikkialla täyskorkeaa.

Skydda en bit urskog

Haveri-Lampila

Donera till exempel: 10,00 

Lägsta belopp: 5,00 

Varukorg
Rulla till toppen