Kruunuvuori

Kommun: Salo
Skyddsår: 2020
Område: 9 ha
Luonnonperintösäätiö Kruunuvuori Luonnonsuojelualue

Stiftelsen för naturarvet köpte i den sydostliga delen av Salo ett intressant område som består av ett skogsklätt berg med gröna slänter. På toppen av Aromäki står ståtliga sköldbarkade tallar och torrakor som är många hundra år gamla. På slänterna ser man ett frodigare trädbestånd av gran och lövträd. Vid den västra kanten finns intressanta grottformationer.

Kruunuvuori har en förhistorisk dimension på grund av sina höga gravsänkor från bronsåldern. Havet har en gång i tiden haft sin inverkan på berget, och bergen i närheten har också forntida gravsänkor som heter jättekast och kallas kronor bland den lokala befolkningen. Det är på grund av de som byggt de här formationerna som vi har bestämt oss för att kalla detta nio hektar stora skyddsområde Kruunuvuori, alltså Kronberget.

Den första vinken om Kruunuvuori kom från författaren Anni Kytömäki som hade noterat att detta lockande område var till salu. Stiftelsen för naturarvet blev intresserad och lyckades vinna anbudsförfarandet.

Bredvid finns Kujanpää naturskyddsområde som i sin tur hör ihop med Säilämetsä naturskyddsområde. Båda av dem är i privat ägo. Kruunuvuori, som alltså skyddas av Stiftelsen för naturarvet, bidrar på ett betydande sätt till skyddet av naturen i Salo och Egentliga Finland.

Bildgalleri

Alue koostuu metsäisestä vuoresta ja vehreistä vuorenrinteistä. Vuorenlaella kohoaa upeita kilpikaarnaisia mäntyjä ja sieltä löytyy myös pronssikautinen hautaröykkiö.

Skydda en bit urskog

Kruunuvuori

Donera till exempel: 10,00 

Lägsta belopp: 5,00 

Varukorg
Rulla till toppen