Kaikkallio

Kommun: Imatra
Skyddsår: 2013
Område: 18 ha

Bara ett tiotal kilometer söder om Imatra centrum ligger Kaikkallio där en bergformation som kallas ”hiidenkirkko” – eller ”djävulens kyrka” – utgör ett viktigt resemål för vandrare som vill komma till regionen för att njuva av de härliga naturstigarna. Där bor också en naturvän som informerade oss om en gammal skog som var till salu vilket ledde till en affär mellan Stiftelsen för naturarvet och Juho Rossis arvingar. Inför julen 2013 blev den över 17 hektar omfattande skogen Kaikkallio stiftelsens egendom. Det var ett välkommet fynd eftersom bara en halv procent av skogarna i Södra Karelen står under beskydd.

Två tredjedelar av Kaikkallio skog är cirka hundra år gammal, och den gäller en lundig blandskog som i det närmaste befinner sig i naturligt tillstånd. På toppen av berget domineras trädbeståndet av tallar, men annanstans i den gamla skogen är det granar som förekommer mest – tillsammans med enskilda björkar, tallar och aspar. Skogen har inte blivit utsatt för åtgärder på flera årtionden.

Med sina branter och sprickor utgör Kaikkallio ett berg som dominerar landskapet i mitten. Träden som står i närheten är högvuxna och ståtliga – det är just på berget och dess nära omgivning den äldsta skogen i området befinner sig. Det finns murket trä i stora mängder i Kaikkallio, också vid de yngre delarna av trädbeståndet.

Skogen blir yngre vid kanterna: västra delen domineras av lövträd, södra delen av granar. I den sydliga och sydöstliga riktningen förvandlas terrängen till en ådal med en å som kantas av lövträd.

Kaikkallio är stiftelsens 45:e skyddsområde och det tredje i Södra Karelen.

Foto: Anneli Jussila.

Näin löydät Kaikkallioon

Imatralta kuljetaan etelään noin kymmenen kilometriä tietä 3952, joka kulkee Näträmälän ja Salo-Issakan kautta Kuumanpohjaan. Rainiolan kohdalla on autio talo ja pihapiiri, josta voi aloittaa vierailun Kaikkallioon. On kuljettava jalan pellon yli metsän laitaan. Mikäli pikkujoki on runsasvetinen – vuodenajasta riippuen – sen ylittäminen voi olla vaikeaa. Metsään pääsee tutustumaan myös pohjoiskautta pitempää rettiä. Siinä tapauksessa on poikettava 3952 -tieltä Pikku Karkmäen kohdalta ja kuljettava polveilevia metsäautoteitä joista yksi haara tulee lähelle Kaikkalliota.

Bildgalleri

Kaikkallio pirunkirkkoineen hallitsee ympäröivää lahopuustoista lehtosekametsää, rehevää jokilaaksoa.

Skydda en bit urskog

Kaikkallio

Donera till exempel: 10,00 

Lägsta belopp: 5,00 

Varukorg
Rulla till toppen