Heinineva

Kommun: Alajärvi
Skyddsår: 2012-2013
Område: 37 ha

Stiftelsens myrkampanj ledde i december 2012 till den första anskaffningen: myren Heinisuo som omfattar cirka 16 hektar och ligger i Lehtimäki by i Alajärvi. Tack vare en annan affär som gjordes i maj 2013 omfattar området – som kallas för Heinineva – idag nästän 37 hektar. Det ingick också en liten skoglädd ö i affären.

Heinineva är en av de mest värdefulla oskyddade myrarna i Österbotten.

Heinineva ligger i Suomenselkätrakten 160 meter över havsytan. Den öpppen del av Heinineva omfattar cirka 150 hektar. Det gäller ett slags flarkmyr vars växtbestånd i huvudsak består av strå och starr, och nästan hälften av områdets naturtyper är utsatta.

Ur landskapets synvinkel har Heinineva ett viktigt läge som delas itu av vägen Kuortaneentie. Det går lätt att nå det öppna finländska landskapet som redan håller på att bli sällsynt i sin obrutna form. På våren erbjuder myren en skådeplats för orrspel och på sommaren en häckningsplats för svanar, tranor, fisktärnor och måskolonier. Under de senaste åren har man också observerat dvärgbeckasiner och dalripor som häckar där - arter som redan har försvunnit i sydvästra Finland och blivit utsatta söder om Lappland.

Heinineva är stiftelsens 34:e skdyddsområde och det andra i Österbotten.

Foto: Teemu Tuovinen. 

Näin löydät Heininevalle

Osoite: Kuortaneentie 585, Alajärvi. Heininevan suojelualue avautuu tien molemmin puolin.

Bildgalleri

Skydd en bit urskog

Heinineva

Donera till exempel: 10,00 

Lägsta belopp: 5,00 

Varukorg
Scroll to Top