Harju

Kommun: Loppi
Skyddsår: 2003, 2004
Område: 9 ha

Tidigare fanns det gott om mörka granskogar med stor spridning i Tavastland. Nuförtiden kan man få en känsla av dem genom olika skyddsområden, till exempel det som ligger i Harju i Loppis där stiftelsen skaffade ett område 2003. Nästa år utvidgade stiftelsen området med ett nytt inköp som finansierades av Soile Kulmala för att fira sin magisterexamen.

Harjunmäki skyddsområde omfattar en 8,3 hektars Harju skog och en liten 0,3 hektars myr i Hirssuo. Harju skogen ligger på en smal moränås och en av dess sidor. I mitten av skogen ligger en ödemark där det finns mäktiga granar som kastar sin skugga över mossorna och ormbunkarna. På åsen susar det mer lövträd, och växterna omfattar lundarter, till exempel blåsippor och vårärter, vilket är typiskt för sådana terränger.

Under 1960-talet grävdes ett dike i skogens hjärta, och det berättas att det utfördes med hjälp av den första grävmaskinen i byn. Hösten 2007 arrangerades ett återställningsprojekt, och diket dämdes upp så att vattensystemen skulle återgå till det normala.

Foto: Mikko Hovila.

Näin löydät Harjun metsään

Ajetaan tietä 54, joka kulkee Riihimäeltä Lopelle. Noin 10 kilometrin päässä moottoritien liittymästä lähtee etelään Nyynäistentie, jota ajetaan hieman vajaat 2 kilometriä. Itään kääntyy Aholantie; muutama kymmenen metriä ennen sitä kääntyy pieni metsätie länteen. Tie on tukittu betonipalkeilla suojelualueen rajalla. Tähän voi jättää auton ja kävellä pitkin metsätietä, joka johtaa suojelumetsän läpi.

Bildgalleri

Skydd en bit urskog

Harju

Donera till exempel: 10,00 

Lägsta belopp: 5,00 

Varukorg
Scroll to Top