Harjava

Kommun: Hämeenlinna
Skyddsår: 2013
Område: 6 ha

Stiftelsen för naturarvet anskaffade det 6,3 hektar omfattande området Harjava i Kalvola i Tavastehus i juni 2013. Den centrala delen av det triangelformiga området gäller en fuktig äng med små skogstäckta öar, allt omgivet av en skog som inte har blivit utsatt för åtgärder på länge.

Skogarna som står vid kanterna domineras av granar. Det har redan börjat förekomma murket trä, speciellt i det ganska vidsträckta skogsområdet i söder. De skogstäckta öarna erbjuder i stället lövträd i olika arter: björkar, gråalar, rönnar, sälgar och häggar.

Vegetationen består i huvudsak av arter som är typiska för färsk moskog, men det förekommer också måbär och tibast vid norra kanten och skogskärret vilket berättar om jordmånens näringsrikhet.

Bäcken som går genom området rinner i sin naturliga fåra i Harjava.

På bara ett par hundra meter norr om Harjava vid sjön Äimäjärvi ligger Kalliomaa, ett lundskyddsområde som är viktigt i riksomfattande skala. Det förekommer gott om hassel mellan de två skyddsområdena, alldeles i närheten av Harjava, till och med.

Harjava gäller stiftelsens 39:e skyddsområde och det nionde i Tavastland.

Foto: Anneli Jussila. 

Näin löydät Harjavaan

Alla linkki Google Mapsin reittiohjeeseen, jossa voit muuttaa lähtöpaikan sijainnin haluamaksesi:
Osoite: Unostentie 295, Hämeenlinna

Aja Unostentien päähän: Unostentie 295 kartalla.

Etene Unostentien päästä edelleen vajaat 250 metriä ja käänny sitten oikealle, pohjoiskoilliseen lähtevälle polulle. Sitä pitkin suojelualueen rajalle on vajaat 200 metriä.

Bildgalleri

Metsäsaarekkeiden kirjoma niitty ja sen kuusivaltaiset ympärysmetsät liki pähkinä- ja lehmuslehtoja.

Skydda en bit urskog

Harjava

Donera till exempel: 10,00 

Lägsta belopp: 5,00 

Varukorg
Rulla till toppen