Sitftelsen köpte en skog i Urais

Inför julen 2012 köpte Stiftelsen för naturarvet ett område som heter Metsäpirtti, en skog på sju hektar i Nyrölä i Urais.

Över hälften av området utgörs av en nästan hundra år gammal grandunge som växer mitt i skogskärret. Naturen är mångsidig, tack vare våtmarkerna: det finns små och lite större bäckar vid en speciell myr som utgör en utsatt naturtyp.

Trädbeståndet är omväxlande och består bland annat av enar.

Det förekommer lövträd överallt i Metsäpirtti: rätt så ståtliga aspar tillsammans med rönnar, alar och björkar som redan har blivit högstubbar. Det förekommer också murket trä i de urgamla träden som under tidernas lopp har fallit ner. Området innehåller också en åkerplätt som håller på att växa igen.

Metsäpirtti är stiftelsens 35:e skyddsområde och det andra i Mellersta Finland.

Foto: Ari Aalto. 

Senaste nyheterna

Laipansalo. Kuva: Heini Koivuniemi
  • Nyheter ·

Laipansalo beskyddades i Birkaland

Stiftelsen för naturarvet har köpt en skog med ett betydande trädbestånd i Kulmalahti i nuvarande Kangasala kommun och beskyddat området. Naturskyddsområdet kallas Laipansalo efter det legendariska skogsområdet som ligger söder om området.
Lue lisää
Helmipöllö. Kuva: Ari-Pekka Auvinen
  • Nyheter ·

Pärlugglans skog hittades i Hausjärvi

Insamlingen Ett hem för pärlugglan som genomfördes av Stiftelsen för naturarvet har slutförts, och stiftelsen har beskyddat Pärlugglans skog i Hausjärvi. Stiftelsen hittade ett lämpligt skyddsobjekt på gränsen mellan Nyland och Egentliga Tavastland, och dess area är 16 hektar. Skogen har länge ägts av samma familj, och den har hållits rätt så orörd.
Lue lisää
Varukorg
Scroll to Top