Kuusamo fick ett skyddsområde

I början av september lyckades Stiftelsen för naturarvet få ett nytt skyddsområde, för första gången i Kuusamo. Det nya området ligger i Lämsänkylä och gäller en knappt 14 hektar stor skog som begränsas till den vacka forsen Multikoski, som rinner fritt i öster.

Forsen strömmar från sjön Vuolajärvi till sjön Multijärvi, som begränsas till den östliga gränszonen. Det nya skyddsområdet omfattar en cirka kilometer lång strandremsa som hör till forsen Multikoski och sjön Multijärvi. Strandremsan är obebyggd och den vidsträckta myren Toolansuo i söder odikad.

Inne i det ståtliga landskapet kan man beundra många slags träd som är över hundra år gamla och ohuggna. Vi tänker inte ändra namnet, utan det nya skyddsområdet kommer att kallas Koskenranta i fortsättningen också. Det är vårt andra skyddsområde i Norra Österbotten och vårt 31:a skyddsområde överhuvudtaget.

Foto: Anneli Jussila.

Senaste nyheterna

Laipansalo. Kuva: Heini Koivuniemi
  • Nyheter ·

Laipansalo beskyddades i Birkaland

Stiftelsen för naturarvet har köpt en skog med ett betydande trädbestånd i Kulmalahti i nuvarande Kangasala kommun och beskyddat området. Naturskyddsområdet kallas Laipansalo efter det legendariska skogsområdet som ligger söder om området.
Lue lisää
Helmipöllö. Kuva: Ari-Pekka Auvinen
  • Nyheter ·

Pärlugglans skog hittades i Hausjärvi

Insamlingen Ett hem för pärlugglan som genomfördes av Stiftelsen för naturarvet har slutförts, och stiftelsen har beskyddat Pärlugglans skog i Hausjärvi. Stiftelsen hittade ett lämpligt skyddsobjekt på gränsen mellan Nyland och Egentliga Tavastland, och dess area är 16 hektar. Skogen har länge ägts av samma familj, och den har hållits rätt så orörd.
Lue lisää
Varukorg
Scroll to Top