Kuusamo får ett annat skyddsområde

Aarnivalkea, ett skogs- och kärrområde som omfattar 56 hektar och ligger i Kuusamo, övergick i våra händer i augusti 2013. Området ligger knappt tio kilometer sydväst om Kuusamo kyrka, vid södra kanten av Kivisuo.

Aarnivalkea hör till en ovanligt sammanhängande vildmarkshelhet som ligger i närheten av Kuusamo kyrkby.

Skogen har länge fått befinna sig orörd. Några av de största träden utsattes för huggningar för tiotals år sedan, men en del av den gamla skogen kvarstår fortfarande. De igenväxta delarna har nerfallna träd som täcks av mossa och torv. Mellan de skogstäckta öarna öppnar sig ett vackert kärrområde med sina lockiga tallar och gölar.

Norr om Aarnivalkea öppnar sig en vy över kärrområdena och skogsremsorna mot de blåa bergen i Kuusamo. Det råder en sällsynt atmosfär av fred och orördhet i området.

Tack vare Aarnivalkeaa växer arealen som Stiftelsen för naturarvet har lyckats placera under beskydd till över 700 hektar. Det gäller stiftelsens 41:a skyddsområde och det tredje i Norra Österbotten.

Foto: Anneli Jussila.

Senaste nyheterna

Laipansalo. Kuva: Heini Koivuniemi
  • Nyheter ·

Laipansalo beskyddades i Birkaland

Stiftelsen för naturarvet har köpt en skog med ett betydande trädbestånd i Kulmalahti i nuvarande Kangasala kommun och beskyddat området. Naturskyddsområdet kallas Laipansalo efter det legendariska skogsområdet som ligger söder om området.
Lue lisää
Helmipöllö. Kuva: Ari-Pekka Auvinen
  • Nyheter ·

Pärlugglans skog hittades i Hausjärvi

Insamlingen Ett hem för pärlugglan som genomfördes av Stiftelsen för naturarvet har slutförts, och stiftelsen har beskyddat Pärlugglans skog i Hausjärvi. Stiftelsen hittade ett lämpligt skyddsobjekt på gränsen mellan Nyland och Egentliga Tavastland, och dess area är 16 hektar. Skogen har länge ägts av samma familj, och den har hållits rätt så orörd.
Lue lisää
Varukorg
Scroll to Top