Hela ön Aittosaari beskyddades i Viitasaari

Stiftelsen för naturarvet har köpt tre cirka en hektar stora fastigheter på ön Aittosaari i sjön Keitele i Viitasaari, och har därmed tagit hela den vackra ön i besittning.

Keitele är en sjö med klara vatten, och på en ö lite längre söderut i sjön inledde stiftelsens grundare Pentti Linkola sin karriär som fiskare på 1960-talet. Karoliina Keskitalo, som sålde två av jordlotterna på ön, ville hedra Pentti Linkolas minne och gav stiftelsen en betydande rabatt på priset. Helena Hakkarainen sålde också sin jordlott till ett förmånligt pris. Stiftelsen för naturarvets naturskyddschef Anneli Jussila tackar säljarna för detta, eftersom stiftelsen inte annars hade kunnat köpa jordlotterna på Aittosaari, där det också ligger byggnader.

”Det är ännu oklart hur vi kommer att använda byggnaderna. Vi har funderat på att hyra ut dem till naturvänner som en plats att stanna upp och bli stilla, men planeringen pågår ännu”, säger Jussila.

Totalt omfattar Aittosaari cirka sju hektar, varav stiftelsen tidigare ägde drygt fyra hektar som den köpte av UPM i april 2010. I och med det här senaste köpet beskyddades ytterligare cirka tre hektar mark, så nu är hela Aittosaari beskyddad.

Öns natur är mångsidig: lundartade moar med lummiga granar och lövträd, kargare talldungar, lavtäckt berg med gamla tallar samt en ståtlig sandstrandsremsa. Skogen har inte röjts kring byggnaderna, så de omsluts vackert av skogen och kamoufleras också väl från sjön.

”Förutom att beskydda naturens mångfald har skyddandet av Aittosaari också en betydelse för landskapet. Kring Aittosaari ligger också andra öar som har beskyddats, till exempel Honkasaari. I fortsättningen kommer Stiftelsen för naturarvet att allt effektivare beskydda öar med värdefull natur, och för att lyckas med detta behöver vi donatorernas stöd”, berättar stiftelsens naturskyddschef Anneli Jussila.

Foto: Anneli Jussila

Senaste nyheterna

Varukorg
Rulla till toppen