Heinisuo blir större

Stiftelsen för naturarvet köpte i maj 2013 drygt 18 hektar till av det sumpiga området Heinineva i Alajärvi. Vid den nordostliga delen av det nyinköpta området ligger också en liten skogklädd ö.

Tillsammans med Österbottens naturskyddskrets inledde Stiftelsen för naturarvet en gemensam myrkampanj under våren 2012.

I december var det dags för vår första affär, och det gällde just Heinisuo. Tack vare den senaste affären kommer Heinisuo att omfatta nästan 35 hektar.

Heinineva i Alajärvi gäller en av de mest värdefulla oskyddade myrarna i Österbotten. Cirka 150 hektar av området har inga träd alls. Nästan hälften av myrens naturtyper är utsatta.

Fåglarna som förekommer i området är också värdefulla. Fåglarna som brukar häcka vid myren omfattar sångsvanen, tranan, fisktärnan samt gråtruten, fiskmåsen och dvärgmåsen. Värdet av området framgår också av dvärgbeckasinen och dalripan, två arter som har blivit utsatta söder om Lappland men förekommer vid myren under häckningstiden.

Foto: Teemu Tuovinen.

Senaste nyheterna

Laipansalo. Kuva: Heini Koivuniemi
  • Nyheter ·

Laipansalo beskyddades i Birkaland

Stiftelsen för naturarvet har köpt en skog med ett betydande trädbestånd i Kulmalahti i nuvarande Kangasala kommun och beskyddat området. Naturskyddsområdet kallas Laipansalo efter det legendariska skogsområdet som ligger söder om området.
Lue lisää
Helmipöllö. Kuva: Ari-Pekka Auvinen
  • Nyheter ·

Pärlugglans skog hittades i Hausjärvi

Insamlingen Ett hem för pärlugglan som genomfördes av Stiftelsen för naturarvet har slutförts, och stiftelsen har beskyddat Pärlugglans skog i Hausjärvi. Stiftelsen hittade ett lämpligt skyddsobjekt på gränsen mellan Nyland och Egentliga Tavastland, och dess area är 16 hektar. Skogen har länge ägts av samma familj, och den har hållits rätt så orörd.
Lue lisää
Varukorg
Scroll to Top