En skog som kallas Tiitiäisen metsä grundas i Ylöjärvi

Stiftelsen för naturarvet och WSOY har till författaren Kirsi Kunnas ära grundat ett skyddsområde som heter Tiitiäisen metsä i Ylöjärvi, och vi samlar in pengar för området genom donationer och en diktsamling som också heter Tiitiäisen metsä. Boken innehåller några av de mest älskade dikterna av Kunnas och utgör författarens kärleksförklaring till den finländska skogen.

Skogen har gott om granar, tallar och aspar som går upp mot höjderna. Den tjugosju hektar stora skogen är belägen i närheten av Ylöjärvi centrum, strax invid Pikku-Ahvenisto, vilket gör att man utan besvär kan komma till området för att friska upp sig. Det finns väldigt stora myrstackar i skogen tillsammans med mossigt berg, murket trä i rikliga mängder och slingrande stigar som är lätta att följa. Vi vet att flygekorren också trivs i denna skog.

”Området lämpar sig riktigt bra för just det ändamål som Tiitiäisen metsä representerar. De gamla träden skapar en hemlighetsfull och sagolik stämning. Skogen är lättillgänglig vilket gör det lätt för barn också att komma till området för att lära känna naturen och njuta av livet”, säger stiftelsens verksamhetsledare Anneli Jussila.

Kirsi Kunnas klassiska dikter tar läsaren med sig till skogsnaturen och fantasins värld i den utmärkta diktsamlingen, vars illustrationer är av Silja-Maria Wihersaari. Tiitiäisen metsä hyllar den finländska skogen med sina dikter om årstiderna och tidsrymden samt deras kontakt med både människans sinnesförnimmelser och sagornas dimension.

”En skog utgör en värld med sin livlighet och sina händelser som omfattar oss människor också. Vi är skogsfolk. Det är ju så att skogen har utformat vårt tänkesätt och våra sinnen under den långa och gemensamma historien”, påminner Kirsi Kunnas.

WSOY bidrar till kampanjen med 20 000 euro, och per varje sålt exemplar av Tiitiäisen metsä doneras en euro till skyddsområdet Tiitiäisen metsä. Anneli Kari, en kvinna från Hollola, har också givit en betydande donation till skogen. Stiftelsen för naturarvet gör det lätt för vem som helst att delta i insamlingen genom sin webbsida. Presentkort med Silja-Maria Wihersaaris illustrationer kommer också på marknaden under temat Tiitiäisen metsä.

Tiitiäisen metsä på kartan

Foto: Ari-Pekka Auvinen

Senaste nyheterna

Varukorg
Rulla till toppen