Suden metsä skyddas i Pälkäne

Stiftelsen för naturarvet köpte i juni ett omväxlande skogsområde i Birkaland. Områdets namn Suden metsä betyder Vargskogen, och området ligger vid Korkeusvuori i Pälkäne med sina många skogstyper: karg mo med tall, färsk mo med gran samt blandskog med fuktig grund och källor.

Området omfattar åtta och ett halvt hektar och inkluderar ett ståtligt berg, en låg brant och dödisgropsartade svackor som håller på att försumpas. I skogen rinner en bäck som går ner till lund- och traditionslandskapsområdet Äimälä som skyddas i närheten.

Suden metsä håller så småningom på att bli en urskog, och den är redan i dag en tillflyktsort till många hotade djurarter. I närheten har man upptäckt nattskärran, grävlingen, tofsmesen och skogshönsfåglar.

Fortum bidrog till anskaffningen av Suden metsä med 26 579 euro. Fortum använder en del av den avkastning som kommer från bolagets gröna tilläggstjänst för att stödja skogsköp som Stiftelsen för naturarvet gör.

”Det viktiga bidraget gjorde det möjligt för oss att köpa Suden metsä och skydda området”, kommenterar Anneli Jussila, verksamhetsledaren i Stiftelsen för naturarvet. ”Det är fint att företag har börjat stödja skogsskydd genom oss.”

I närheten av Suden metsä ligger UPM:s vindskydd Pörhölä som underlättar utflykter i området. Suden metsä är det elfte området som Stiftelsen för naturarvet har skyddat i Birkaland.

Suden metsä på kartan

Foto Anneli Jussila

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på whatsapp
Dela på telegram

Senaste nyheterna

  • Nyheter ·

Stormskadad skog skyddades i Kajana

Stiftelsen för naturarvet har skyddat en skog i Hannusranta i Kajana som skadats av ett häftigt åskväder. Skyddsområdet, som fick namnet Paatsamakorpi, träffades av en fallvind i juni 2020, vilket ledde till att området nu har hundratals kubik av vindfällda träd. Den fuktigbottnade blandskogen som är över hundra år gammal har nu en area på 10,5 hektar.
Lue lisää
  • Nyheter ·

Nytt skyddsområde i Egentliga Finland

Stiftelsen för naturarvet har köpt en skog med rikt trädbestånd i S:t Mårtens i Egentliga Finland. Skogen ska fridlysas som permanent skyddsområde. Området hette ursprungligen Palomäki, men som skyddsområde kommer det att heta Kaunilanmaa efter önskemål från de arvingar som sålde skogen.
Lue lisää
Varukorg
Scroll to Top