Stiftelsen har mottagit fina skogar som gåva

Under hösten har Stiftelsen för naturarvet mottagit två områden som gåva, den ena på Gästans ö vid Snappertuna i Nyland, den andra vid Sevettijärvi i Enare.

Gästans ö utanför Raseborg är på sätt och vis ett trappsteg mellan den yttre skärgården och den mellersta skärgården: Gästans utgör ett kontinuum från det öppna havets skär till den mellersta skärgårdens skogsklädda öar. Jordmånen på Gästans är delvis av morän vilket är sällsynt i regionen. Vid det öppna havet ser man inte sådana här öar, konstaterar Lauri Kaila, som donerade jordlotten.

Jordmånens kvaliteter förklarar för sin del Gästans frodighet och mångfald. Det förekommer rikligt med lövträd på ön, stora aspar och till och med askar. En del av det 6,5 hektar stora skyddsområdet täcks av en bergtalldunge, och i svackorna finns grandungar av blåbärstyp. I skyddsområdet ingår också ett par ängar som givaren har skött med traditionella metoder, och det kommer han att göra i fortsättningen också, säger stiftelsens skyddsledare Anneli Jussila.

Sevettijärvis område, som heter Kuusajooggaz, donerades av Rita Kuusakoski-Peltonen och Jari Peltonen. Det 63 hektar stora området och dess gamla tallskog med ståtliga torrakor ser utmärkta ut. Till området hör också långa strandlinjer av Sevettijärvi, två tjärnar i deras helhet och två åar.

Kuusajooggaz på kartan

Foton Anneli Jussila

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på whatsapp
Dela på telegram

Senaste nyheterna

  • Nyheter ·

Skogen Myllyniitty skyddas i Valkeakoski

På sommaren lyckades Stiftelsen för naturarvet göra en affär på ett skogsområde i södra Birkaland som kommer att kallas Myllyniitty. Området ligger i Paino i Valkeakoski och sträcker sig ända till sjön Painonjärvis stränder. I det här naturskyddsområdet på knappa 15 hektar ingår en vacker liten älv i en naturlig fåra som börjar i sjön Iso Leppäjärvi och mynnar ut i Painonjärvi. Den första delen av älven är full av små, störtande forsar – här kan skillnaderna i terrängen ibland vara mer än 20 meter.
Lue lisää
  • Nyheter ·

I Sodankylä skyddades urskog som gränsar Sompio naturreservat

I början av maj köpte Stiftelsen för naturarvet den gamla skogen Mukkavaara i Vuotso i Sodankylä. Området på totalt 88 hektar består av två jordlotter varav den större, ett område på cirka 67 hektar, har en direkt gräns med Sompio naturreservat som grundades 1956. Från Mukkavaara skog är det sju kilometer till guldbyn Tankavaara, och tre kilometer till Urho Kekkonens nationalpark.
Lue lisää
Varukorg
Scroll to Top