Puroniitty

Kommun: Vieremä
Skyddsår: 2020
Område: 105 ha

Till Stiftelsen för naturarvet testamenterades ett värdefullt område från Vieremä i Norra Savolax. Veikko Savolainen, som dog på våren i fjol, lämnade ett stort skogsbruksföretag, som han själv hade ärvt, i arv till Stiftelsen för naturarvet för att skyddas. Detta område, som heter Puroniitty, omfattar så många som 105 hektar.

”Det här skogsbruksföretaget som huvudsakligen består av skogar i sin medelålder har brukats inom vanlig skogsekonomi, men det innehåller riktiga skatter också. Den värdefullaste av dem är ett svårframkomligt flodträsk format som en följd av bäverns damm och ett kantande skogskärr av asp som har blivit så sank att det har utvecklats murket trä i stora mängder där”, berättar stiftelsens skyddsexpert Ari-Pekka Auvinen.

Veikko Savolainen, som testamenterade Puroniitty till Stiftelsen för naturarvet, hade inga barn, och han arbetade hela sitt liv som försäljare och affärsföreståndare i Idensalmi. Han var en riktig naturvän och fiskare som kände Lapplands ödemarker. Vi vet att Veikko också hade varit i kontakt med Pentti Linkola som grundade Stiftelsen för naturarvet.

Bildgalleri

Skydd en bit urskog

Puroniitty

Donera till exempel: 10,00 

Lägsta belopp: 5,00 

Varukorg
Rulla till toppen