Pahapuro

Kommun: Ristijärvi
Skyddsår: 2013
Område: 10 ha

Stiftelsen för naturarvet lyckades få sitt första skyddsområde i Kajanaland i maj när vi bestämde oss för att anskaffa Pahapuro, ett område på cirka tio hektar i Ristijärvi kommun. Där rinner en bäck som befinner sig i sitt naturliga tillstånd omgiven av skog, och det ingår nästan en kilometer av den i området.

Pahapuro ligger söder om Laulajanvaara, cirka 15 kilometer öster eller sydöst om Ristijärvi centrum. Bäcken slingrar sig delvis genom stenrösena medan den rinner ut ur Pahakorpi in i sjön Ala-Laulaja.

Över hälften av skogen vid bäcken gäller gamla granar, men det finns också gott om björkar i olika åldrar bland granarna och överallt i skogen. Tallarna trivs högre upp i backen, och de ståtligaste av dem har redan fått sköldbark. Det finns också små gläntor som håller på att förändras till myrar, och de bidrar för sin del till landskapets livlighet.

Pahapuro gäller stiftelsens 37:e skyddsområde.

Näin löydät Pahapurolle

Käänny suunnilleen Kauhaniementie 23:n kohdalla pohjoiskoilliseen lähtevälle metsätielle ja jatka tien päähän käännöspaikalle, jonne on matkaa reilut 2 kilometriä. Käännöspaikalta pääset tarpomaan satakunta metriä pohjoiseen tai koilliseen Pahapuron suojelualueen kaakkoiskulmaan.

Bildgalleri

Skydda en bit urskog

Pahapuro

Donera till exempel: 10,00 

Lägsta belopp: 5,00 

Varukorg
Rulla till toppen