Mäkrämäki

Kommun: Ruokolahti
Skyddsår: 2011
Område: 19 ha

Koivuvaara utsiktsplats ligger ovanför Vanamonsalo, och längre norrut, på drygt tre kilometers avstånd, hittar man det drygt hundra hektar stora och gammelskogsbeklädda naturskyddsområdet Hoikanvaara. I Norra Karelen har stiftelsen också ett annat skyddsområde, det cirka 46 hektar stora Tervavaara, som ligger på ett cirka 25 kilometers avstånd fågelvägen från Vanamonsalo.

Det växer rikligt med träd i området, som i sydväst sträcker sig till sjön Myllylampi. Områdena som är täckta av gammelskog kan man hitta på sluttningarna och topparna av Mäkrämäki och Syvämäki. I närheten av Paakosuo i mitten av området finns det några hektar yngre skog som under tidernas lopp har utvecklats genom att strö sina frön omkring.

Timo Tikka, en erfaren naturskyddare från Ruokolax, har en klar åsikt om områdets betydelse:

Mäkrämäki är ett av de bäst bevarade gammelskogsområdena i Södra Karelen. Områdets särdrag, som i ett visst avseende skapar associationer till Kalevala, omfattar inte bara den rikliga förekomsten av murket trä och hotade arter, utan också de stora flyttblocken och djupa klipphålorna som ger det kuperade området en geologiskt intressant särprägel. Det som ökar områdets värde är dess läge i Södra Karelen där det finns skyddade områden mindre än någon annanstans i Finland. Mäkrämäki befinner sig i ett sjörikt skogsområde mellan den framtida nationalparken ”Laatokan luodot” och skyddsområdena som ligger på de statsägda landområdena i Lohikoski i Sulkava. Att få området under beskydd är ett viktigt steg mot det slutliga målet som vi så småningom försöker nå: att skapa en kedja av skyddsområden från Ladoga-Karelen till de centrala delarna av Finland. Samtidigt är bevarandet av Mäkrämäki ett bevis på hur viktigt det långsiktiga naturskyddsarbetet är. 

Mäkrämäki är det tjugoåttonde skyddsområdet som Stiftelsen för naturarvet har lyckats få. Det gäller stiftelsens andra skyddsområde i Södra Karelen. Det första är Akanvaara som sedan år 2000 har stått under stiftelsens beskydd i Parikkala.

Foto: Juha Juuti.

Näin löydät Mäkrämäkeen

Alla on linkki Google Mapsin kulkuohjeeseen, jossa voit vaihtaa lähtöpaikan haluamaksesi:

Osoite: Katiskalahdentie 174, Ruokolahti.

Katiskalahdentie 174 kartalla(link is external)

Aja Katiskalahdentien päähän. Kääntöpaikka sijaitsee Mäkrämäen suojelualueen länsirajalla.

Bildgalleri

Komea, lammen rantaan ja mäille sijoittuva ”kalevalainen” metsä lahopuineen, suuria korkeusvaihteluita, lohkareita, jyrkänteitä ja luolia.

Skydda en bit urskog

Mäkrämäki

Donera till exempel: 10,00 

Lägsta belopp: 5,00 

Varukorg
Rulla till toppen