Kaunilanmaa

Kommun: Marttila
Skyddsår: 2021
Område: 6 ha
Kaunilanmaa suojelualue Luonnonperintösäätiö

Den drygt sex hektar stora Kaunilanmaa växer med tät skog som fått stå orört i flera årtionden, I den östra delen av området finns en över 100 år gammal grandunge. Den västra, övre delen har i sin tur ett mer varierande trädbestånd: där finns det mestadels tall, men även björk, gran och asp. Av tallarnas enhetliga ålder och vissa brända stammar att döma kan den västra delen av området ha brunnit för cirka 80–90 år sedan.

Eftersom skogen stått orörd en lång tid – enligt säljarna i minst 50 år – har mångfalden i skogen ökat; speciellt på den västra sidan finns det på sina ställen mängder av lågor och påfällningsträd samt myrstackar. Mitt i skogen finns det ett sumpigt, odikat litet ödemarksområde med en ansenlig mängd av vindfällen och lågor intill.

Det dominerande ljudet i Kaunilanmaa är påfällningsträd som knakar i vinden, och vandraren kan njuta av häckande talltita och tofsmes, som båda har blivit utrotningshotade arter då andelen gamla skogar minskat.

Stiftelsen för naturarvet fick en ansenlig riktad donation för köp av skogen.

Bildgalleri

Kaunilanmaan hallitseva ääni on konkeloiden natina tuulessa ja kulkijan iloksi siellä voi havaita pesivinä hömö- ja töyhtötiaisen, molemmat uhanalaistuneita lajeja vanhan metsän vähenemisen myötä.

Skydda en bit urskog

Kaunilanmaa

Donera till exempel: 10,00 

Lägsta belopp: 5,00 

Varukorg
Rulla till toppen