Hiidenkivenkorpi

Kommun: Urjala
Skyddsår: 2021
Område: 12 ha
Hiidenkivenkorpi. Kuva:_Mari Helkiö

En gammal skog i Nuutajärvi i Urjala. Hela skogen, som omfattar tolv hektar, har ett rikt trädbestånd, eftersom ingen rört skogen på hundra år förutom för att röja vindfällen.

Traditionen berättar att det på Hiidenkivenkorpis område funnits en förhistorisk boplats. Vid skogskanten finns ett flyttblock som ett minne från istiden som på orten kallas för Rojukivi. Det gamla namnet för stora stenar liksom Rojukivi är jättekast, eftersom endast jättar kunde tänkas flytta på de gigantiska stenblocken.

Skogen ligger på ett lugnt ställe längs en liten väg. I skogskanten finns den ödelagda byggnadsgruppen Järvenpää, där det bodde människor från 1922 fram till långt efter krigen. Skogen såldes till stiftelsen av Riitta Saarinen, som ville att området skulle beskyddas – hennes släkt hade ju värnat om skogen i hundra år.

I Hiidenkivenkorpi kan vandrare uppleva den äkta atmosfären i en gammal barrskog och höra suset av förhistorien när vinden gungar de högvuxna granarna. I stiftelsens ägo kommer lugnet i Hiidenkivenkorpi att fortsätta i flera generationer.

Bildgalleri

Vanha ja huomattavan sankka kuusimetsä Urjalan Nuutajärvellä.

Skydda en bit urskog

Hiidenkivenkorpi

Donera till exempel: 10,00 

Lägsta belopp: 5,00 

Varukorg
Rulla till toppen