Konttikangas utökas

I november köpte Stiftelsen för naturarvet en cirka 45 hektar omfattande, förutvarande högmossa som en gång i tiden användes för torvproduktion, bredvid skyddsområdet Konttikangas i Siikajoki. Området hör till den 300 hektar stora myrhelheten Karjoneva.

Högmossan kommer att omvandlas till en våtmark för fåglar. Projektet genomförs av ELY i Norra Österbotten, Stiftelsen för naturarvet tillsammans med de övriga ägarna till Karjoneva, Finlands miljöcentral och torvbolaget Turveruukki som donerade hälften av kostnaderna som anskaffningen krävde av stiftelsen.

Karjoneva kommer att återställas genom att lyfta på vattenytan, och vi kommer möjligen också att sprida vitmossor i området. Miljön är lämplig för vadarfåglar, och man har upptäckt bland annat den utsatta brushanen och den arktiska spovsnäppan där.

Efter köpet omfattar Konttikangas nästan 95 hektar.

Foto: Ari-Pekka Auvinen.

Senaste nyheterna

Laipansalo. Kuva: Heini Koivuniemi
  • Nyheter ·

Laipansalo beskyddades i Birkaland

Stiftelsen för naturarvet har köpt en skog med ett betydande trädbestånd i Kulmalahti i nuvarande Kangasala kommun och beskyddat området. Naturskyddsområdet kallas Laipansalo efter det legendariska skogsområdet som ligger söder om området.
Lue lisää
Helmipöllö. Kuva: Ari-Pekka Auvinen
  • Nyheter ·

Pärlugglans skog hittades i Hausjärvi

Insamlingen Ett hem för pärlugglan som genomfördes av Stiftelsen för naturarvet har slutförts, och stiftelsen har beskyddat Pärlugglans skog i Hausjärvi. Stiftelsen hittade ett lämpligt skyddsobjekt på gränsen mellan Nyland och Egentliga Tavastland, och dess area är 16 hektar. Skogen har länge ägts av samma familj, och den har hållits rätt så orörd.
Lue lisää
Varukorg
Scroll to Top