Grandungen vid Pyhäjärvi kommer att bevaras

I slutet av 2019 tog Stiftelsen för naturarvet emot en vacker och över hundraårig grandunge vid Norra Österbottens landskapssjö Pyhäjärvi. Juhani Tolonen, mannen som gav oss området, hade en innerlig önskan att bevara skogen för framtida generationer.

Aarnikangas skog består av den fyra hektar stora och över hundra år gamla grandungen samt 3,5 hektar skogskärr som så småningom håller på att bli gammalt. Sjöns vågor sköljer stenrösena längs tvåhundra meter av Emoniemis strand som befinner sig i naturligt tillstånd.

Tolonen, som gav oss området och gjorde sitt livsverk som operationssalsskötare, har sysslat med växter sedan han blex vuxen och varit en aktiv medlem i Tammerfors botaniska förening. Under en grundlig kartläggning av Aarnikangas växtlighet gjorde han sitt underligaste fynd, korallroten, en orkidé som saknar klorofyll, vid foten av en gammal gran. Aarnikangas, som hörde till hans mors hemgård, ärvde han i början av 2000-talet.

Den gamla strandbranten befinner sig i naturligt tillstånd, och där kan man sätta sig ner och föreställa sig hurdant landskapet mot Pyhäjärvi skulle se ut utan människans inverkan. Det går inte längre att slå armarna om strandskogens största granar.

FOTO: Ari-Pekka Auvinen

Senaste nyheterna

Varukorg
Rulla till toppen