En värdefull skog i Borgå blev stiftelsens egendom

Stiftelsen för naturarvet köpte i april 2013 ett gammalt skogsområde som omfattar drygt fem hektar i Tyysteri i Borgå. Det gäller en viktig anskaffning eftersom man inte brukar skydda skogar så effektivt i östra delen av Nyland som man gör i resten av landet. Skogen skall kallas Tomteskog.

Största delen av skogen gäller en ställvis hundra år gammal grandunge med några tallar och björkar som sätter sin omväxlande prägel på skogen. I västra delen av området ligger en låglänt våtmark med åldriga glasbjörkar, och där står också skogens sköldbarkstallar som utgör majoriteten av trädbeståndet vid den klippiga backen som också ligger där.

Skogen är tät och omväxlande till sin struktur. Det finns döda träd som fortfarande står, och det finns murket trä på marken också. Skyddsvärdet framgår bland annat av köttickan som är något som i allmänhet förekommer i gamla skogar. Under den innevarande våren har man också upptäckt flera gånger en sällsynt besökare från norr: lappugglan.

Tomteskog gäller stiftelsens 36:e skyddsområde och det andra i Nyland.

Foto: Ilpo Piiroinen 2013. 

Senaste nyheterna

Laipansalo. Kuva: Heini Koivuniemi
  • Nyheter ·

Laipansalo beskyddades i Birkaland

Stiftelsen för naturarvet har köpt en skog med ett betydande trädbestånd i Kulmalahti i nuvarande Kangasala kommun och beskyddat området. Naturskyddsområdet kallas Laipansalo efter det legendariska skogsområdet som ligger söder om området.
Lue lisää
Helmipöllö. Kuva: Ari-Pekka Auvinen
  • Nyheter ·

Pärlugglans skog hittades i Hausjärvi

Insamlingen Ett hem för pärlugglan som genomfördes av Stiftelsen för naturarvet har slutförts, och stiftelsen har beskyddat Pärlugglans skog i Hausjärvi. Stiftelsen hittade ett lämpligt skyddsobjekt på gränsen mellan Nyland och Egentliga Tavastland, och dess area är 16 hektar. Skogen har länge ägts av samma familj, och den har hållits rätt så orörd.
Lue lisää
Varukorg
Scroll to Top