En del av övre Kajanalands historia skyddades i Suomussalmi

Stiftelsen för naturarvet har med syfte att grunda ett skyddsområde anskaffat en drygt tjugo hektar stor strandskog på Niemenkangas vid sjön Vuokkijärvi i Suomussalmi. Niemenkangas är stiftelsens sjunde skyddsområde i Kajanaland.

Skyddsområdet är en del av Vuokkiniemis förutvarande gård som lämnades öde till följd av den häftiga regleringen som inleddes på 1960-talet. I samband med regleringen tog man vatten från Vuokkijärvi vilket gjorde Niemenkangas till en ö.

Den 160-åriga talldungen på Niemenkangas har genom tiderna fått vila orörd, enligt stiftelsens skyddsexpert Ari-Pekka Auvinen.

”Förbindelsen med Ule älv har haft en stor inverkan på sjön Vuokkijärvis öde. Övre Kajanalands historia framgår av Niemenkangas skyddsområde på många sätt. På stranden finns en stenåldersboplats som är avgränsad av Museiverket och blottställd av strändernas erosion som regleringen orsakade.”

Niemenkangas skyddsområde utgörs av Kajanalands äkta tallmo i sin renaste form. En del av tallarna har utvecklats till högstubbar där hackspettarna och rödstjärten häckar, en del kommer troligen att fortsätta med sin tillväxt hundratals år.

Niemenkangas

Foto: Ari-Pekka Auvinen

Senaste nyheterna

Laipansalo. Kuva: Heini Koivuniemi
  • Nyheter ·

Laipansalo beskyddades i Birkaland

Stiftelsen för naturarvet har köpt en skog med ett betydande trädbestånd i Kulmalahti i nuvarande Kangasala kommun och beskyddat området. Naturskyddsområdet kallas Laipansalo efter det legendariska skogsområdet som ligger söder om området.
Lue lisää
Helmipöllö. Kuva: Ari-Pekka Auvinen
  • Nyheter ·

Pärlugglans skog hittades i Hausjärvi

Insamlingen Ett hem för pärlugglan som genomfördes av Stiftelsen för naturarvet har slutförts, och stiftelsen har beskyddat Pärlugglans skog i Hausjärvi. Stiftelsen hittade ett lämpligt skyddsobjekt på gränsen mellan Nyland och Egentliga Tavastland, och dess area är 16 hektar. Skogen har länge ägts av samma familj, och den har hållits rätt så orörd.
Lue lisää
Varukorg
Scroll to Top