En del av övre Kajanalands historia skyddades i Suomussalmi

Stiftelsen för naturarvet har med syfte att grunda ett skyddsområde anskaffat en drygt tjugo hektar stor strandskog på Niemenkangas vid sjön Vuokkijärvi i Suomussalmi. Niemenkangas är stiftelsens sjunde skyddsområde i Kajanaland.

Skyddsområdet är en del av Vuokkiniemis förutvarande gård som lämnades öde till följd av den häftiga regleringen som inleddes på 1960-talet. I samband med regleringen tog man vatten från Vuokkijärvi vilket gjorde Niemenkangas till en ö.

Den 160-åriga talldungen på Niemenkangas har genom tiderna fått vila orörd, enligt stiftelsens skyddsexpert Ari-Pekka Auvinen.

”Förbindelsen med Ule älv har haft en stor inverkan på sjön Vuokkijärvis öde. Övre Kajanalands historia framgår av Niemenkangas skyddsområde på många sätt. På stranden finns en stenåldersboplats som är avgränsad av Museiverket och blottställd av strändernas erosion som regleringen orsakade.”

Niemenkangas skyddsområde utgörs av Kajanalands äkta tallmo i sin renaste form. En del av tallarna har utvecklats till högstubbar där hackspettarna och rödstjärten häckar, en del kommer troligen att fortsätta med sin tillväxt hundratals år.

Niemenkangas

Foto: Ari-Pekka Auvinen

Senaste nyheterna

Varukorg
Rulla till toppen