Aarnivalkea expanderar till den vackra Kivisuomyren

Stiftelsen för naturarvet får sitt hittills största skyddsområde när Aarnivalkea, ett skyddsområde som grundades 2013, expanderar till den närbelägna Kivisuoregionen. Stiftelsen köpte 62 hektar av den nordöstra delen av Aarnivalkea i slutet av oktober. Efter expansionen omfattar den skyddade arealen 118 hektar.

Den södra delen av området representerar den bästa sidan av de nordöstra skogarna och myrarna. Området består av orörda sluttningsmyrar och skogsbeklädda öar vars trädbestånd på vissa ställen är mer än 200 år gamla. Det finns också enskilda rödaktiga furor med ett jämnt krontak, och de är förmodligen mer än 300 år gamla. Trots att Kuusamo tätort ligger i närheten erbjuder regionen äkta vildmarksstämning.

Myrarna är fulla av gölar vid Kivisuo. Enligt vissa observationer från 1970- och 1980-talet har gölarna ett rikt fågelliv. Arterna som har förekommit där inkluderar bland annat den smalnäbbade simsnäppan, brushanen och silltruten. Under hösten, efter att de flesta av myrarterna hade lämnat området, träffade vi bland annat dalripor, lavskrikor och tjädrar i regionen.

Vi kommer att ha förhandlingar om de omgivande områdena. Speciellt skogslandskapen som ligger på den nordöstra sidan är så vackra att det är svårt att andas när man ser dem.

Senaste nyheterna

Varukorg
Rulla till toppen