Aarnivalkea expanderar till den vackra Kivisuomyren

Stiftelsen för naturarvet får sitt hittills största skyddsområde när Aarnivalkea, ett skyddsområde som grundades 2013, expanderar till den närbelägna Kivisuoregionen. Stiftelsen köpte 62 hektar av den nordöstra delen av Aarnivalkea i slutet av oktober. Efter expansionen omfattar den skyddade arealen 118 hektar.

Den södra delen av området representerar den bästa sidan av de nordöstra skogarna och myrarna. Området består av orörda sluttningsmyrar och skogsbeklädda öar vars trädbestånd på vissa ställen är mer än 200 år gamla. Det finns också enskilda rödaktiga furor med ett jämnt krontak, och de är förmodligen mer än 300 år gamla. Trots att Kuusamo tätort ligger i närheten erbjuder regionen äkta vildmarksstämning.

Myrarna är fulla av gölar vid Kivisuo. Enligt vissa observationer från 1970- och 1980-talet har gölarna ett rikt fågelliv. Arterna som har förekommit där inkluderar bland annat den smalnäbbade simsnäppan, brushanen och silltruten. Under hösten, efter att de flesta av myrarterna hade lämnat området, träffade vi bland annat dalripor, lavskrikor och tjädrar i regionen.

Vi kommer att ha förhandlingar om de omgivande områdena. Speciellt skogslandskapen som ligger på den nordöstra sidan är så vackra att det är svårt att andas när man ser dem.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på whatsapp
Dela på telegram

Senaste nyheterna

  • Nyheter ·

Nytt skyddsområde i Egentliga Finland

Stiftelsen för naturarvet har köpt en skog med rikt trädbestånd i S:t Mårtens i Egentliga Finland. Skogen ska fridlysas som permanent skyddsområde. Området hette ursprungligen Palomäki, men som skyddsområde kommer det att heta Kaunilanmaa efter önskemål från de arvingar som sålde skogen.
Lue lisää
  • Nyheter ·

Pyysmäki skog beskyddas i Somero

ktfull skog i Somero i Egentliga Finland. Pyysmäki skog ligger i den sydvästligaste delen av den sydboreala barrskogszonen i Sydvästra Tavastland. Skogen, som omfattar cirka åtta hektar, består i huvudsak av grandominerad frisk mo av blåbärstyp, med storvuxna tallar, gamla vårtbjörkar och grova aspar.
Lue lisää
Varukorg
Scroll to Top