Öllölä

Kunta: Joensuu
Suojeluvuosi: 2020
Pinta-ala: 10 ha

Itärajan tuntumassa Pohjois-Karjalan Tuupovaarassa Kurkkovaaralla ja sen rinteillä sijaitsee pientila, joka on nimetty läheisen kylän mukaan Öllöläksi. Öllölän vajaan kymmenen hehtaarin metsässä kasvaa vallitsevan vanhan kuusikon lisäksi järeää mäntyä, suuria haapoja ja harmaaleppiä, joita tapaa metsässä myös pökkelöinä. Kangasmaan varttuneen männikön ohella kivikkopaikoilla kohoilee suuria koivuja muistona kaskiajoista. Kuusikkoon on päässyt syntymään lumenmurtoja ja tuulenkaatoja maapuuksi.

Öllölän pohjoisosasta löytyy pieni ala vanhaa suopeltoa, jonka ympärillä on matala lapioaikakauden oja. Vesi on kirkasta ja ojassa on paljon lehväsammalta, mikä viittaa lähteisyyteen. Öllölässä on myös vanhoja laitumia, entisiä peltoja ja pieni ala avointa tuoretta niittyä, jossa kesällä kukkii kesämaitiainen, nurmikaunokki, peurankello ja nurmikohokki. Linnuista Öllölässä voi tavata muiden muassa pikkusiepon ja idänuunilinnun. Metsä sopii pesimäpaikaksi niin hiirihaukalle kuin mehiläishaukallekin, jonka läsnäoloon viittaisi kesällä löytynyt auki kaivettu ampiaisen maapesä.

Öllölän kaupan mukana säätiölle tuli myös joitakin vanhoja rakennuksia, kuten päärakennus, hirsisauna ja aitta. Tilan entinen asuja oli luonnonystävä, joka ei halunnut tehdä isoja hakkuita. Alueella on ollut voimassa metsästyskielto, joka nyt jatkuu Luonnonperintösäätiön hoivissa.

Suojele pala ikimetsää

Öllölä

Lahjoita esimerkiksi: 10,00 

Vähimmäislahjoitus: 5,00 

Kuvagalleria

Kuusivaltainen pientila itärajan tuntumassa.
Shopping Cart
Scroll to Top