Shopping Cart
Scroll to Top

Joulukalenterin yhdeksännessä luukussa Luonnonperintösäätiön seinäkalenterit esittelee toimistosihteeri Arja Haakana.

Uusi vuosi lähestyy, joten mikäs sen parempi joululahja kuin selkeä ja näyttävä seinäkalenteri vuodelle 2023? Luonnonperintösäätiöllä on myynnissä perinteinen Metsän aika -kalenteri, joka esittelee 12 säätiön suojelualuetta kuvin, tekstein ja Juha Ilkan piirroksin. Kääpäkalenteri puolestaan tekee tutuksi 12 kääpälajia ja sen tuotto käytetään Kääpämetsäkeräykseen. Molemmat kalenterit ovat kooltaan avattuna A3-kokoisia ja ne on painettu laadukkaalle FSC-sertifioidulle paperille. Kalenterien tuotto käytetään luonnonsuojelutyöhön.

1. Ikimetsäpuoti, Hämeenlinna

Joulukalenterin ensimmäisestä luukusta paljastuu Ikimetsäpuoti, jonka ihmeelliseen maailmaan meidät johdattaa Luonnonperintösäätiön toiminnanjohtaja Pepe Forsberg.

Anna itsellesi paras joululahja ja käy hyvissä ajoin jouluostoksilla Ikimetsäpuodissa! Hämeenlinnassa Sibeliuksenkadulla sijaitseva kivijalkakauppa on tunnelmallinen luonnonsuojelijan keidas, josta löydät taatusti suojelullisimmat lahjat kaikille läheisillesi. Ikimetsäpuodissa voit myös ihailla huipputaidetta, jota säätiölle on lahjoitettu luonnon hyväksi! Ikimetsäpuoti on avoinna joulukuussa maanantaisin klo 12–16, tiistaista perjantaihin klo 10–16 ja lauantaina klo 10–14. Tervetuloa tekemään ostoksia luonnon hyväksi! Löydät Ikimetsäpuodin myös verkosta osoitteesta www.ikimetsapuoti.fi.

Luonnonperintösäätiön joulukalenterin yhdeksännessä luukussa Pepe Forsberg kannustaa lahjoittamaan Hakattu metsä ei vastaa -keräykseen ja muihin sopiviin Luonnonperintösäätiön kampanjoihin.

Luonnonperintösäätiön Hakattu metsä ei vastaa -kampanja käynnistettiin lokakuussa 2021 tarkoituksena pelastaa suomalaisia ikimetsiä. Keräyksen tuotolla hankitaan uhanalaisia metsiä ja taataan niille pysyvä rauhoitus. Nyt kampanjassa on käynnissä loppukiri, sillä kampanja on tarkoitus viedä maaliin vuoden 2022 lopussa. Tee sinäkin lahjoitus Luonnonperintösäätiölle, jotta meillä on alkuvuodesta hyvää kerrottavaa suojelurintamalta!

3. Islan metsä

Joulukalenterin kolmannessa luukussa Keski-Suomen kotiseutulaulun alkusäkeitä tapailee ja Islan metsä -kampanjaa esittelee Luonnonperintösäätiön viestintäpäällikkö Juho Hakkarainen.

Luonnonperintösäätiö ja Ahlman Group Oy käynnistivät joulukuussa 2021 kampanjan luontoarvoiltaan monipuolisen metsäkohteen suojelemiseksi Karstulan kunnan alueelta Keski-Suomesta. Tavoitteena on kerätä varoja vapaaehtoisin lahjoituksin, löytää monimuotoinen kohde ja rauhoittaa se kerättyjen varojen avulla pysyvästi jälkipolville. Tee joulun kunniaksi lahjoitus keskisuomalaisen luonnon hyväksi!

Joulukalenterin tämän päivän luukusta paljastuu Luonnonperintösäätiön heijastin. Laitetaan heijastimet heilumaan, kuten Lempi tässä meitä ohjeistaa!

Tänään vietetään Talvipäivänseisausta, joka on vuoden pimein päivä. Muistathan siis näkyä? Luonnonperintösäätiön tukituotevalikoimista löytyy Haapalogo- ja Liito-orava-heijastimia, jotka ovat CE-tyyppihyväksyttyjä, muodoltaan pyöreitä ja painatus on tehty heijastimen kummallekin puolelle. Heijastimet täyttävät EU:n heijastinstandardin EN 13356 laatuvaatimukset ja ne ovat työterveyslaitoksen testaamia, tarkastamia, hyväksymiä ja sertifioimia. Kiinnitys tapahtuu kätevästi papukaijalukolla, joka on kiinni heijastimessa metallipalloketjulla. Tilaa tästä halpa henkivakuutus itsellesi ja lähimmäisellesi ja tue samalla arvokasta luonnonsuojelutyötä!

4. Haapakoru

Kalenterin neljännessä luukussa kerrotaan Ikimetsäpuodin koruista käsinukketaiteen keinoin.

Hanki siis pukinkonttiin vaikkapa ajattoman tyylikäs haapakoru! Luonnonmateriaaleista valmistettuun riipukseen on kuvioitu Luonnonperintösäätiön haapalogo, jonka on suunnitellut arkkitehtiylioppilas Panu Härmävaara. Logossa esiintyvä haapa symboloi vanhan metsän monimuotoisuutta ja se voidaan nähdä myös metsiensuojelijoiden muodostamana verkostona.

Haapakoru on kuhmolaisen Helena Ruskosammalen käsityötä. Koivusta valmistetun korun väriaine on myrkytöntä, ja pinta on viimeistelty puuvahalla. Nauha on vahattua puuvillaa. Merkittävä osa tuotteen hinnasta käytetään uusien suojelualueiden ostoon.

Joulukalenterin seitsemännessä luukussa Luonnonperintösäätiön sieniliinoja ja keittiöpyyhkeitä esittelee toimistosihteeri Arja Haakana.


Luonnonperintösäätiön sieniliinat ja keittiöpyyhkeet ovat joka kodin perustekstiileitä ja siivoajan vakiotarpeistoa. Luonnonsuojelua edistävissä siivousvälineissä on vara valita: Juha Ilkan kuvittamissa sieniliinoissa ja keittiöpyyhkeissä komeilee muun muassa karjalanruusu, käenkaali, kettu, mustarastas, kuusitiaiset tai punatulkut. Myös haapalogolla varustettuja pyyhkeitä on tarjolla. Ilahduta kotiväkeä ja tilaa koko sarja!

Joulukalenterin kahdeksannessa luukussa yrityksille suunnatusta joulutervehdysmahdollisuudesta kertoo Luonnonperintösäätiön kotisivutkin toteuttanut digitoimisto Sitely.

Myös yritykset ja muut organisaatiot voivat tukea Luonnonperintösäätiön suojelutyötä antamalla joululahjoituksen Suomen luonnolle. Tekemällä vähintään 500 euron lahjoituksen, saat lahjoituksesta kertovan sähköisen kortin käyttöösi yrityksesi tai organisaatiosi nimellä. Sen avulla voit kiitää yhteistyökumppaneita, sidosryhmiä, työyhteisöä, asiakkaita ja muita tärkeitä tahoja kuluneesta vuodesta ja toivottaa hyvää joulua. Lahjoitus luonnonsuojeluun on vaikuttava ympäristöteko ja hyvä vaihtoehto yritysten perinteisille liikelahjoille.

5. Kirja

Joulukalenterin viidennessä luukussa kirjallisuuden vauhdikkaaseen maailmaan meidät johdattelee Luonnonperintösäätiön toiminnanjohtaja Pepe Forsberg.

Kirja pitää pintansa suosittujen joululahjojen joukossa. Siitä on iloa vielä pitkään joululomien jälkeenkin, eikä se käytössä juurikaan kulu. Ikimetsäpuodissa on myynnissä suuri määrä säätiölle lahjoitettuja kirjoja. Käy puodissa ihmettelemässä laajaa valikoimaa! Verkkokaupan kautta on tilattavissa muun muassa säätiön tukituotekirjoja, kuten säätiön toiminnasta ja historiasta kertovaa Turvapaikkoja elämälle -kirjaa, josta otettiin kesällä uusi painos.

Tässä luukussa Luonnonperintösäätiön vuosilehden esittelee suojelupäällikkö Harri Hölttä.

Tiesitkö että Luonnonperintösäätiö on julkaissut vuosilehteä vuodesta 2006 alkaen? Kahden ensimmäisen vuoden jälkeen lehden nimeksi vakiintui Uutisia ikimetsästä. Suojelutoiminnan kasvun myötä myös lehden sisältö on paisunut ja parantunut. Uusin lehti ja myös muut numerot löydät pdf-tiedostoina säätiön sivuilta.

Utterinvuoren metsä Hämeenlinnan Hauholla suojeltiin Pelimetsän keräämien varojen turvin vuonna 2020. Tässä keväisiä tunnelmia Utterinvuoren alueelta välittää Luonnonperintösäätiön hallintopäällikkö Mari Helkiö.

Pelimetsä on Luonnonperintösäätiön ja Suomen pelinkehittäjien yhteinen luonnonsuojeluhanke, jonka takana on suuri määrä pelialan vaikuttajia ja yrityksiä. Hanke syntyi alun perin yksityishenkilöiden toimesta, ja lyhyen ajan sisällä Pelimetsä keräsi Luonnonperintösäätiölle 500 000 euroa. Sen turvin ostettiin ja suojeltiin Pelimetsän ensimmäiset alueet: Utterinvuori ja Tsiuttajoen ikimetsä. Hanke jatkuu ja seuraavia suojelukohteita valitaan sen myötä, kun uusia lahjoittajia liittyy mukaan. Tee lahjoitus tähän ainutlaatuiseen suojeluprojektiin!

Seitsemännessätoista luukussa Raakkumetsäkeräyksestä kertoo kirjailija ja säätiön hallituksen jäsen Anni Kytömäki.

Raakkumetsäkeräys on yksi säätiön uusista tulokkaista kampanjarintamalla. Hienon keräyksen tavoitteena on suojella vanha metsä jokihelmisimpukoiden eli raakkujen asuttaman virtaveden valuma-alueella.

”Raakkumetsä-kampanjan viesti on, että luonnossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Jos vesien ja niiden asukkaiden halutaan voivan hyvin, metsiä ei voida käsitellä miten tahansa”, kampanjan suunnitellut Anni Kytömäki toteaa.

Neljännessätoista luukussa Von Hertzen Brothers -yhtyeen Jonne von Hertzen kertoo hienosta Blue Forest -hankkeesta.

Kuluneen vuoden suuri voimanponnistus oli yhdessä Von Hertzen Brothersin kanssa toteutettu Blue Forest -hanke, jossa suojeltiin viidenkymmenen hehtaarin metsä Lopella. Keväällä 2022 käynnistyneessä kampanjassa kerättiin 340 000 euroa rahaa ja ostettiin upea metsä Vantaan kaupungilta. Kampanjan aikana toteutettiin muun muassa kaksi ainutlaatuista huutokauppaa. Katso mitä saatiin aikaan, fiilistele sinisissä tunnelmissa ja kohdenna lahjoituksesi Blue Forestiin, niin suojellaan lisää upeanvärisiä metsiä!

Luonnonperintösäätiön haapalogo

24. Luonnonperintösäätiön joulutervehdys

Jouluaaton kalenteriluukussa Luonnonperintösäätiön tonttukuoro laulaa Anni Kytömäen säestyksellä ja kiittää samalla kaikkia tukijoita kuluneesta vuodesta. Luonnonperintösäätiön henkilökunta ja hallitus toivottavat suojelullista ja luonnonläheistä joulua kaikille ikimetsien ystäville!

Aatonaaton kalenteriluukussa Tiitiäisen metsän laajennuskeräyksestä kertoo kustantaja Paula Halkola WSOY:ltä.

Luonnonperintösäätiö suojeli syksyllä 2020 Tiitiäisen metsän kirjailija Kirsi Kunnaksen kunniaksi. Kirjailijan poismenon myötä loppuvuodesta 2021 syntyi ajatus suojellun metsäalueen laajentamisesta, ja yhdessä WSOY:n kanssa perustettiin uusi keräys. Suunnitelmissa on suojella noin kolmenkymmenen hehtaarin laajennusosa järviyhteyksineen ja monipuolisine lintumaastoineen. Uuden alueen myötä Ylöjärven suojelualueesta tulee entistä todellisempi Tiitiäisen metsä, jonka satumaiset ja salaperäiset maastot tarjoavat suojaa uhanalaiselle elämällä. Tue siis joulurauhaa tekemällä lahjoitus Tiitiäisen metsän laajennuskeräykseen!

2. Joulukortit

Joulukalenterin toisessa luukussa lintuaiheisia joulukortteja esittelee Luonnonperintösäätiön toimistosihteeri Arja Haakana.

Oletko perinteisten postitse kulkevien joulukorttien ystävä? Vanha kunnon oikea joulukortti on tunnelmallista lähettää ja vastaanottaa! Luonnonperintösäätiön valikoimista löytyy paljon hyviä joulukorttivaihtoehtoja, jotka on kuvittanut graafikko Juha Ilkka. Tilaa nyt tai hae postikortit suoraan Luonnonperintösäätiön Ikimetsäpuodista ja postita läheisille roppakaupalla joulumieltä!

Luonnonperintösäätiön joulukalenterissa muistutetaan tänään, että yhdessä olemme enemmän. Toiminnanjohtaja Pepe Forsberg kertoo, mitä kaikkea voimme yhdessä tehdä luonnon hyväksi.

Luonnonperintösäätiö tekee yhteistyötä erilaisten luonnonsuojelutoimijoiden kanssa. Toimintaamme tukee erittäin laaja ja kirjava joukko erilaisia yrityksiä, yhteisöjä ja muita tahoja. Lahjoitusvaroin toimivan säätiön toiminta perustuu siihen, että saamme tukea laajalla rintamalla. Yhdessä teemme huomisesta paremman ja suojelemme tehokkaammin suomalaista luontoa. Ole mukana suojelutalkoissa, luodaan yhdessä turvapaikkoja elämälle! Katso lisää Luonnonperintösäätiön toiminnasta ja ota yhteyttä: www.luonnonperintosaatio.fi

Joulukalenterin kolmannentoista luukun takana Kuusinki vapaaksi! -hankkeesta kertoo Luonnonperintösäätiön suojelupäällikkö Petri Haapala.

Kuusinki vapaaksi! -kampanjassa keräämme varoja uhanalaisesta järvitaimenestaan kuuluisan Kuusamon Kuusinkijoen vapauttamiseen vesivoimasta, vaelluskalareittien aukaisemiseen sekä joen vesiekosysteemin ennallistamiseen. Ainutlaatuinen suojeluhanke etenee ja siihen tarvitaan varoja, joten tee lahjoitus puhtaampien vesien ja rantametsien säilymisen hyväksi!

Itsenäisyyspäivän joulukalenteriluukussa Suomen Metsä -hankkeesta kertoo Henrik Rouhesmaa.

Suomen Metsä on ainutlaatuinen hyväntekeväisyyshanke, jonka tarkoituksena on löytää suojeltava metsäalue eteläisestä Suomesta, missä suojelutilanne on kaikkein heikoin ja rauhoitettuja alueita tarvitaan kipeimmin. Hankkeeseen kuuluu pyöräilytapahtuma, joka järjestetään toukokuun 27. päivänä 2023. Silloin pyöräillään yhdessä Helsingistä Hankoon. Ainutlaatuinen tapahtuma ja sen yhteyteen perustettu keräys on tarkoitettu kaikille halukkaille, joten merkitse päivämäärä kalenteriin ja tee lahjoitus Itsenäisen Suomen kunniaksi!

Joulukalenterin viidennessätoista luukussa Luonnonperintösäätiön viestintäpäällikkö Juho Hakkarainen kertoo Kääpämetsäkeräyksestä. 

Marraskuussa Luonnonperintösäätiö avasi Kääpämetsäkeräyksen ja laski myyntiin Kääpäkalenterin vuodelle 2023. Olethan jo tilannut omasi? Suurin osa uhanalaisista kääpälajeistamme asuu vanhoissa metsissä, joiden suojelu on Luonnonperintösäätiön toiminnan keskiössä. Nuorissa ja käsitellyissä metsissä kääpiä ja kääpälajeja on puolestaan vähän. Metsäluonnon kannalta käävät ovat erityisen arvokkaita, sillä niiden kautta syntyy hyönteisille lahopuuta. Käävät tarjoavat turvapaikkoja myös linnuille, kun metsiin muodostuu lahoavia kolopuita lintujen pesiksi. Tee siis joululahjoitus kääpämetsään!

Joulukalenterin kuudennessatoista luukussa terveisiä Montrealista lähettää Luonnonperintösäätiön suojelupäällikkö Ari-Pekka Auvinen.

Ylä-Lapissa, saamelaisten kotiseudulla, sijaitsevat Euroopan viimeiset koskaan hakkaamattomat luonnonmetsät. Näissä metsissä yksittäisten aihkimäntyjen ikä voi nousta jopa 800 vuoteen, ja keloissa ja maapuissa on varastoituneena tuhansia vuosia metsän historiaa. Osa näistä metsistä on suojeltu, mutta paljon ainutlaatuisen arvokasta ja villissä kauneudessaan vaikuttavaa luontoa on vielä suojelematta. Lapin ikimetsät tarjoavat kodin useille pohjoisen karuihin oloihin sopeutuneille vanhan metsän lajeille, joiden elinolosuhteita heikentävät mm. ilmastonmuutos ja elinympäristöjen pirstoutuminen.

Pelastetaan yhdessä Ylä-Lapin arvokkaat ikimetsät. Lahjoita joulun kunniaksi Euroopan viimeisten luonnonmetsien suojeluun!

Tässä luukussa Luonnonperintösäätiön sähköisistä joulukorteista kertoo innokas luonnonystävä Amalia (5,5 vuotta).

Muista läheisiä sähköisellä joulukortilla ja suojele samalla suomalaista luontoa. Näin myös ikimetsät saavat joululahjan. Valittavana on neljä upeaa Juha Ilkan kuvittamaa korttia. Kun lahjoitat vähintään 10 euroa ikimetsien suojeluun, saat käyttöösi sähköisen kortin, jonka pääset lataamaan ja halutessasi tulostamaan. Voit myös lähettää joulutervehdyksen suoraan vastaanottajan sähköpostiin. Helppoa ja ympäristöystävällistä, ja voit olla varma, että joulukortti ehtii vielä perille!

Joulukalenterin yhdeksännessätoista luukussa Kuhankeittäjän kotimetsäkeräyksestä kertoo kampanjan suojelija arkkiatri Risto Pelkonen.

Heinäkuussa 2021 avattiin kampanja, jonka tarkoituksena on etsiä ja suojella kuhankeittäjälle kotimetsä Etelä-Savosta. Kuhankeittäjä (Oriolus oriolus) on Suomessa rauhoitettu lintulaji, joka on vuodesta 2015 määritelty erittäin uhanalaiseksi. Se pesii lähinnä Etelä- ja Järvi-Suomessa ja se on Etelä-Savon maakuntalintu. Kuhankeittäjän tyypillisiä elinympäristöjä ovat vanhat, vesistöjen lähettyvillä sijaitsevat lehtimetsät, joiden suojeleminen on ratkaisevan tärkeää lajin säilymisen kannalta. Jaa hyvää joulumieltä ja tee lahjoitus tämän upean lintulajin hyväksi.

Jouluaatto lähestyy ja joulukalenterista paljastuu sähköinen sertifikaatti, josta kuulee Luonnonperintösäätiön viestintäpäällikkö Juho Hakkarainen.

Onko joululahjat vielä hankkimatta? Ei hätää, sillä vielä ehdit muistaa läheisiä lahjasertifikaatilla. Valitse kartalta lahjan saajalle merkityksellinen suojelualue, määritä summa ja lisää ostoskoriin. Varmista vielä ostoskorissa, että PDF-diplomi on valittuna, sillä kartonkinen sertifikaatti ei ehdi enää jouluksi perille. Voit tulostaa sertifikaatin itse, tai antaa aineettoman lahjan eteenpäin sähköisenä.